4.1.2014

Linux Mint 16 Cinnamonin käyttöönotto

Ilmaiset linux-käytttöjärjestelmät ovat nostaneet päätään julkisuudessa viime vuosina todella paljon. Varsinkin Android-puhelimet ja -tabletit ovat lisänneet tietoisuutta runsaasti. Ne ovat menneet suurin harppauksin eteeenpäin niin laitetuessa, ulkonäössä, kuin softatarjonnassakin. Olen itse pitänyt Ubuntua parhaana distrona päästä sisään linux-maailmaan sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Graafiset työkalut löytyvät miltei joka asiaan, kaikki tarvittavat namiskat ovat tarjolla vakiona ja oleellisimmat softat esiasennettuina. Lisää sovelluksia saa Ubuntun Software Centerista ja itse säätämällä mahdollisuudet ovatkin miltei loputtomat. Ubuntulle saa myös ladattua monien sovellusten asennuspaketteja suoraan softavalmistajien sivuilta aivan yhtä helposti kuin Windowsille tai Macille.

Olen löytänyt itseni testailemassa milloin mitäkin linux-jakelua. Nyt vuorossa on Ubuntu 13.10 Saucy Salamanderiin pohjautuva Linux Mint Cinnamonin uusin versio 16, koodinimi Petra. Ubuntun tapaan myös Mintiä saa usealla eri ikkunointimanagerilla. Tähän testiin on valittu Cinnamon, muita vaihtoehtoja olisivat olleet Mate, KDE ja Xfce. Ikkunointimanageria voi myös muuttaa jälkikäteen. Testialustanani toimii oma läppäri ja Oracle VM VirtualBox 4.3.6 -sovellus. Virtuaalikoneet ovatkin testaukseen oivallinen vaihtoehto, kun koneet voi tuhota testauksien jälkeen ja aloittaa aina puhtaalta pöydältä. Myös Linux Mintin jakelut tukevat Live CD:tä eli oikeallakin koneella voi ensin testata miltä käyttöjärjestelmä tuntuu ennen asennuspäätöstä. Windowsille saatavaa Wubin tyylistä installeria ei ole Linux Mintille, eikä se toimisikaan uusimmissa Windows 8/UEFI biosin omaavissa koneissa.

Asennusprosessi itsessään on hyvin suoraviivainen. Ensin ladataan alustalle sopiva haluttu versio, poltetaan media DVD:lle tai tehdään boottaava USB-tikku. USB-tikun luomiseen näppärä työkalu on Universal USB Installer. Kun mediat on kunnossa, ei muuta kuin asennuspuuhiin.

Saat tällaisen näkymän bootatessasi asennusmedian. Aluksi valitaan haluttu kieli, myös Suomi täysin tuettu. Asennuksessa on vain muutama helppo ja täysin ohjattu steppi.
Asennuksessa voi käyttää myös langatonta verkkoyhteyttä, koneen ei tarvitse olla piuhan päässä kiinni.

Asennuksen voi halutessaan kryptata. Tämän valinnan tehdessä käynnistyksessä kysytään aina määritetty salasana.

Sijainti Helsinki tulee automaattisesti, ilmeisesti tämän tutkimiseen käytetään verkko-osoitetta hyväksi.

Näppäimistön asettelu tulee automaattisesti valitun sijainnin perusteella. Tekstikentässä voi vielä testata, että ääkköset toimivat.

Lopuksi säädetään käyttäjätunnus, tietokoneen nimi, sekä kirjautumisvaihtoehdot.

Käynnistykseen jälkeen näytetään tervetuloruutu, jonka voi poistaa ottamalla täpän "Show this dialog at startup" pois.
Valmiin vakioasennuksen työpöytä näyttää tältä.
Menun alta löytyvät kaikki asennetut sovellukset, sammutusnäppäimet ja pikanäppäimet halutuille sovelluksille/paikoille. Ulkoasu on hyvin saman henkinen, kuin Windowsissa on totuttu näkemään. Myös näppiksen Windows-näppäin avaa Menun.
Cinnamonin "resurssienhallinta" on hyvin jäsennelty ja kaikki tarvittava löytyy helposti.
Asetukset -valikosta löytyvät kaikki tarvittavat säädöt kätevästi.
Update Manager haistelee uusimmat päivitykset, jotka pitää itse hyväksyä autentikoitumalla Update Manageriin ja painamalla "Install Updates". Tämän jälkeen sovellus hoitaa loput.

Software Managerista voi asentaa lisää sovelluksia. Esim. Skype, Chromium ja VLC Player löytyvät suoraan tämän kautta. Spotifyn asennus vaatii jo Herra Googlen apua. Asennusohjeita löytyy laittamalla hukuun vaikkapa "how to install softanimi on linux mint 16". Muista että tämä pohjautuu Ubuntuun, joten monet ohjeet pätevät myös Mintin kanssa!
Linux Mintin asennus on tehty todella yksinkertaiseksi, se toimii johdonmukaisesti eikä anna arvailun varaa valinnoissa. Aiemmin olin sitä mieltä, että Ubuntu on ehdoton valinta Windows-käyttäjälle, joka haluaa kokeilla Linuxia. Nyt uskallan väittää, että Linux Mint tarjoaa vieläkin vaivattomamman tien tähän tarkoitukseen.Selkeä ohjattu asennus, Menun asettelu sekä toiminta, ikkunointimanagerin reagointi painalluksiin ja nappien löydettävyys on tehty vieläkin paremmin, kuin Ubuntun Gnome -versiossa. Teemoja löytyy Cinnamonille pilvin pimein ja säätömahdollisuudet ovat huikeat. WLAN toimii, printteri Epson AL-1640 asentuu nätisti ja verkkolevyt löytyvät. Aiemmin ongelmia on ollut näytönohjaimen ajureiden kanssa, mutta omalla koneella ei tätä ongelmaa ole. Suosittelen testaamaan näytönohjaimen toimivuutta Live CD:llä ennen asentamista.

Itselläni ei ole pakottavia siteitä käyttää PC:ssä Windowsia, mutta olen tottunut käyttämään sitä, ja sen tietää toimivan varmasti eri laitteiden ja sovellusten kanssa. Aiemmin minulla on ollut dual bootissa eri distroja, mutta olen sittemmin luopunut niistä eri syistä. Taidankin pitkästä aikaa asentaa Linux Mintin omalle koneelle dual boottiin, tätä on hauska käyttää ja ulkonäkö miellyttää omaa silmää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti