1.1.2014

Intel Desktop Board DN2800MT HTPC-alustana

Arkistojen kätköstä löytynyt kuva HTPC:n raudasta. Virallinen asennusvalvoja silmä kovana paikalla.
HTPC-alustanani on toiminut reilun vuoden ajan Intel Desktop Board DN2800MT -emolevy. Tämä valikoitui aikanaan hinta-laatusuhteen perusteella, johon vaikuttivat suorituskyky, hinta, pieni virrankulutus ja laajennusmahdollisuudet. Alkuperäisenä suunnitelmana oli kasata tehokone, mutta sille ei olisi ollut mitään todellista tarvetta. Jälkikäteen hieman kismittää. No, kuitenkin tämä "lankku" valikoitui alustaksi, jota olen käyttänyt väkipakolla reippaan vuoden.

Käyttökokemukset ovat olleet jokseenkin ristiriitaiset eri käyttöjärjestelmien välillä. Kaikkia kuitenkin yhdistää se fakta, että videoiden toisto ei vain yksinkertaisesti suju nätisti, oli lähde ja videonlaatu miltei mikä hyvänsä. Pitkään käyttöjärjestelmänä palveli Windows 7, jossa järjestelmä tuntui kaatuvan satunnaisesti vain huvikseen. Audion toistaminen pitkäjaksoisesti kaatoi järjestelmän vääjäämättä jossain vaiheessa, toistolähteellä ei ollut merkitystä. Videoiden toisto pätki, eikä edes resurssienhallinta toiminut jouhevasti, vaikka koneessa olikin potkua riittävästi. Tässä kohtaa mielestäni riittävästi on emoleyn tarjoama teho, johon yhdistettynä 4GB muistia sekä SSD-kiintolevy. En lähde tämän tarkemmin speksaamaan kokoonpanoa, koska arvostelun kohteena on emolevy ja sen tarkat speksit löytyvät taas postauksen alun linkin takaa.

Aikani seiskaa käytettyäni päätin seuraavaksi käyttöjärjestelmäksi asentaa Windows kasin. Käyttöjärjestelmä itsessään toimi huomattavasti jouhevammin, mutta videoiden toisto ei parantunut tippaakaan. Sama audio-ongelma kummitteli myös taustalla edelleen. Metsästin pitkään toimivia ajureita tuloksetta ja Intel löi viimeisen naulan arkkuun ilmoittamalla, ettei se julkaise ajureita Windows 8:lle, eikä seiskan ajureitakaan enää kehitetä. "Se siitä lankusta sitten", ajattelin lukiessani uutista. Uudet Windows 7 ajurit kuitenkin tulivat vielä ulos, mutta tilanne ei muuttunut miksikään.

Nykyaikanen Windows-käyttöjärjestelmä ei selvästi ollut kelvollinen käytettäväksi tällä emolevyllä surkeiden ajureiden vuoksi. Eri foorumeilta sai myös kuvan, ettei Linux-maailmalla ollut mitään parempaa tarjottavana. Pitihän sekin tietysti itse testata, koska en halunnut jättää kallista (~350€) rautaa käyttämättömäksi. Testasin MeeGoa, joka tuntui olevan paras vaihtoehto graafiseen käyttöliittymän omaavalle distrolle. MeeGo toimi nykivästi, eikä kaikki sovellukset edes auenneet. Videon ja audion toisto ei toiminut myöskään kunnolla, joten siinä suhteessa mitään uutta ja mullistavaa ei ollut tarjolla. Päätin testata myös Ubuntua, joka kaatui heti asennusvaiheessa, joten käyttökokemukset päättyivät siihen. Mitään muita järkeviä tuettuja distroja ei ollut tarjolla, joten testaukset jäivät siihen ja Windows 8 asentui takaisin, se toimi näistä kaikista kokonaisuutena parhaiten.

Virallinen asennusvalvoja tekemässä arvokasta työtään.
Ubuntun testauksesta emolevyllä on nyt kulunut miltei vuosi, joten päätin koittaa asiaa tänään uudelleen. Onhan Ubuntusta ehtinyt ilmestyä jo uusi versiokin. Asennuksen graafinen käyttöliittymä ilmestyi ruutuun nykimättä. Tässä vaiheessa odotukset alkoivat nousta. Asennus sujui ongelmitta, WLAN-yhteys saatiin muodostettua jo asennusvaiheessa ja päivitykset asentumaan samalla. Järjestelmä oli nyt käytössä ja pääsin tekemään käytännön testauksia. Käyttöliittymä (Gnome) toimii sulavasti ilman nykimistä. Videon toisto Yle Areenasta Firefoxilla - OK. Spotify - OK. Videon toisto YouTubesta Firefoxilla (360p) - OK. 720p oli jo liikaa ja nykiminen alkoi jälleen. Tarjolle oli kolmannen osapuolen grafiikka-ajurit, jotka eivät poistaneet nykimistä. 1080p videon toistoa ei voi sanoinkuvailla. Ubuntu 12.04 kuitenkin toimii tässä vaiheessa parhaiten kokeilemastani käyttöjärjestelmistä, joten se jääköön nyt käyttöön toistaiseksi Andoid Smart TV:tä odotellessa.

Yhteenvetona voin todeta rehellisesti, että tämä emolevy ei ole kelvollinen hyvälaatuisen videon toistoon. Audion toistaminen toimii hyvin, ainakin niin pitkään kunnes käyttöjärjestelmä "kilahtaa". Viimeisin Ubuntu-asennus on niin tuore, että vain aika näyttää mitä vikoja sen kanssa ilmaantuu. Ainut järkevä käyttökohde emolevylle saattaa olla palvelin-alustana toimiminen, jota aion vielä käytännössä testata itse Ubuntun myötä. Tämä emolevy on hyvä esimerkki laitteesta, joka näyttää paperilla hyvältä, mutta onkin miltei "täysi susi". Toivottavasti tämä postaus auttaa jotain muuta tekemään järkevämmän päätöksen, jos on rakentamassa itse HTPC:tä. Opin tästä laitteesta kantapään kautta ainakin sen, että uusinta laitetta ei kannata ostaa ennen minkään arvostelun lukemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti