26.1.2014

Chromebookia hankkimassa? Kokeile ensin Cr OS Linuxia!

HP Chromebook 14 on vain 2,06cm paksu ja painaa pari kiloa. Kuvan lähde: Google
Chromebookit ovat rantautuneet Suomeen ja niitä on alkanut näkyä mainoslehtien sivuilla. Mainoksissa luvataan hyvää suorituskykyä, turvallisuutta ja hyvää sovellusvalikoimaa. Chromebookit ovat, kuten nimikin viittaa, Chrome OS -pohjaisia laitteita. Toisin sanoen sisällä sykkii linux-käyttöjärjestelmä, joka on Googlen muokkaama. Laitteisiin voi asentaa myös muita linuxeja, mutta mm. näytönohjaimen ajureiden kanssa voi tulla ongelmia. Itseäni kiinnostaisi hankkia tällainen web-käyttöön. Voisipa  blogin kirjoittelu sohvalla olla näppärää kevyellä, mutta kuitenkin riittävän suurella näytöllä varustetulla Chromebookilla. MacBook Airin hintaan verraten melko helppo valinta, jos käyttötarkoitus on vain kevyt surffailu.

Muutamia arvosteluja lukeneena Chromebookin pitäisi soveltua erinomaisesti online-sisällön kuluttamiseen. Koko käyttöjärjestelmä perustuu online-ajatukseen, koska kaikki sovellukset toimivat Internetin yli. Sovellukset ovat vain linkkejä Googlen palveluihin, kuten Gmailiin tai Dokumentteihin. Mikäli läppärin tarkoituksena on vain käyttää Intenet-palveluita, 11.6"-14" näyttö ei ole liian pieni ja hinta ei saa olla päätä huimaava, kannattaa tähän laitteeseen ehkä tutustua tarkemmin. Saatavilla on muutamia malleja, 3G-modeemi löytyy myös optiona.
Cr OS Linux käynnistyy suoraan Chromiumiin. Esillä ovat yleisimmät sovellukset.
Millainen Chromebookin käyttöjärjestelmä sitten on? Mikäli tämä kysymys pyörii mielessä, etkä halua mennä liikkeeseen tekemään pikatestauksia, voit saada Chromebookin kaltaisen kokemuksen Cr OS Linuxilla. Voit luoda boottaavan USB-tikun ja kokeilla käyttistä jossain koneessa. Itselle tutumpi ja helpompi tapa on kuitenkin tehdä virtuaalikone, jolla käynnistää käyttöjärjestelmä. Käyttistä ei siis suoranaisesti tarvitse edes asentaa, vaan tätä voi käyttää "live-kokeiluna", kuten useita muitakin linux-jakeluita. 

Sovellusvalikoima on käytännössä linkkikirjasto Googlen tarjoamiin palveluihin, kaikki tarjolla olevat "sovellukset" avataan Chromium-selaimella. Vakiona ovat edustettuina mm. Gmail, Google Calendar, YouTube, Google Docs ja Angry Birds. Lisää sovelluksia saa Google Playsta ja Chrome Webstoresta. Cr OS Linuxin mukana toimitetaan liuta muitakin sovelluksia, kuten LibreOffice, Pidgin, GIMP ja Banshee. Käytän itse suurimmaksi osaksi Internet-selainta sekä satunnaisesti kuvan- ja tekstinkäsittelyohjelmia, joten nämä löytyvät tästä paketista. Cr OS Linuxiin saa asennettua muitakin sovelluksia, kuin Chromiumin päällä toimivia, se on suurin ero oikeaan Chrome OS:ään.

Nykyään monet palvelut ja sovellukset toimivat Internet-selaimen päällä niin hyvin, ettei perinteisiä sovelluksia tarvita niin paljoa. Olen ollut jo vuosia Googlen palveluita paljon kuluttava käyttäjä, joten ne ovat tuttuja entuudestaan. Cr OS Linux tarjoaa kaiken Internet-sisällön ja päälle vähän muutakin extraa. Ikkunointimanagerina tässä käyttöjärjestelmässä toimii Cinnamon. Kevyempikin se voisi olla, mutta Cinnamon ajaa asiansa hyvin. Käyttöjärjestelmä on erittäin kevyt, joten se pyörii vanhemmallakin koneella mainiosti. Windows-sovelluksien emulointia varten löytyy myös Wine esiasennetuna, tätä ei Chrome OS luonnollisesti myöskään tarjoa.

Menun takaa löytyy lisää sovelluksia, säätömahdollisuuksia ja esimerkiksi sammutusnappi.
Cr OS Linux tarjoaa siis Chromebookin kaltaisen kokemuksen, jossa ei sinällään ole mitään maata mullistavaa. Käyttö ei ole niin rajoitettu online-sisältöön, kuten Chrome OS:ssä. Rankkaan pelikäyttöön tai videoeditointiin kumpaakaan alustaa ei ole luotu. Googlen palveluita paljon hyödyntävälle kynnys oppia Cr OS Linuxin käyttö on hyvin matala, eihän pääikkunassa ole kuin muutama hassu painike mistä valita.

Kannattaako Chromebookia edes harkita vaikka kakkoskoneeksi tai reissukaveriksi? Mielestäni kannattaa. Softapuolen (ja raudan) rajoitukset tiedettäessä enemmän itseäni mietityttää Chromebookin komponenttien laatu. Pitänee käydä tutkimassa jossain liikkessä millainen kapistus on livenä. Mistään high-endista ei tietenkään ole kyse, joten odotukset eivät ole pilvissä. Mielenkiintoistahan tässä online-ajatuksessa on se, että kaikki mitä teet Chromebookilla ja tallennat Googlen pilveen, on käytettävissä millä tahansa päätelaitteella, josta on pääsy samoihin palveluihin. Päätelaiteriippumattomuus on tätä päivää ja mielestäni Chromebook tukee sitä ajatusta loistavasti. Ajatus Chromebookin hankkimisesta kutkuttaa, mutta nähtäväksi jää tulenko sellaista hankkimaan. Säätöpotentiaalia täysveriseksi linux-koneeksi kuitenkin löytyy, joten mielenkiintoni se ainakin herätti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti