|
Apple iPad mini ja Apple iPhone 5 kokoero. |
Ensin oli muna, sitten kana. Ainakin kuvainnollisesti näin, kun mietin iPhone 5 ja iPad minin saapumista talouteeni. Käytössäni on ollut kohta vuoden päivät molemmat laitteet, Apple iPhone 5 (16GB) sekä 1. sukupolven iPad mini (16GB WiFI), joka sai aikanaan kiistellyn vastaanoton. iOS oli käyttöönottohetkellä molemmissa laitteissa vanhempaa 6.x versiota, kun tänä päivänä laitteissa hyrrää versio 7.0.4. Päivitys on tuonut mukanaan useita uusia ominaisuuksia, joten kirjoitan nämä arviot nykyhetkeen nojaten. Olen itse ollut kokonaisuutena erittäin tyytyväinen molempiin laitteisiin, vaikka täydellisiä eivät nämäkään laitteet toki ole. Pureudun tässä postauksessa näiden laitteiden suorituskykyyn, laatuvaikutelmaan, ulkonäköön, verkon toimivuuteen (operaattorina Sonera ja Elisa), App Storen sovellusvalikoimaan sekä yleiseen käyttömukavuuteen.
Apple iPhone 5 (16GB)
Muistan vieläkin elävästi kun sain ensimmäisen kerran laitteen käsiini. Se oli tyylikkään näköinen, laadukkaan tuntuinen, kevyehkö ja paljon kautta maailman kehuttu. Odotukset olivat todella korkealla luettujen arvostelujen perusteella. Tämä oli ensikosketukseni Apple-maailmaan, mutta tiesin jo heti ensiminuuteilla, ettei se taatusti olisi viimeinen.
Yleinen laatuvaikutelma on korkea tämän laitteen kohdalla. Laite ei nitise eikä natise, laite ei ole höyhenenkevyt, mutta ei tiiliskivikään. Koko on omaan käteen hieman kömpelö, ajoittain peukaloa joutuu käyttämään teatraalisen suurieleisesti näytön pitkän muodon vuoksi. Toivomisen varaa on myös vaimennuskytkimen sijainnissa, joka napsahtaa usein itsestään päälle, kun laitteen asettaa suojapussiin. Todella ärsyttävää, mutta suurimman osan päivästä puhelin makaa kuitenkin pöydällä. Sen sijaan äänenvoimakkusnapit ovat jämäkät ja näppärästi asetellut. Miinusnamiska toimii myös kameran laukaisunäppäimenä. Virta- ja kotinäppäimet ovat myös jämäkät, eivätkä ole löystyneet käytössä. Näytön kuva on terävä, valovoimainen ja katselukulmat ovat laajat. Parempaa puhelimen näyttöä ei ole vielä henkilökohtaisesti vastaan tullut.
|
iPhone 5:lla otettu retusoimaton kuva viime vuoden Amsterdamin reissulta. |
Käyttöliittymä reagoi nopeasti, sovellukset avautuvat sulavasti ja kaikki vain yksinkertaisesti tuntuu toimivan. Ajoittain huomaan ajattelevani "Milloinka tämä kaatuu?", kun en ole saanut kapulaa vielä kunnolla tilttiin kertaakaan. Lagitus ja kaatuilu kun on Windows- ja Android-laitteista tuttua touhua. Ennen iPhonea minua palveli uskollisesti Androidilla toimiva ZTE Blade. Suurimmat "haasteet" Androidista siirryttäessä on löytää kaikki asetukset hienosäätöä varten, saada kontaktit haettua Google-tililtä ja ylipäätään päästä sisään laitteen käyttöideologiaan. Muutamassa päivässä laitetta kuitenkin jo käyttää kuin "vanha tekijä", eikä iOSin toimintaperiaatteita vieroksu. Herra Googlelta tuli kysyttä käyttöönoton yhteydessä paljon asioita, ohjeitahan näihin Applen laitteisiin löytyy pilvin pimein. Akunkesto on ollut noin 1-2 päivää käytöstä riippuen, joka on kokemusten perusteella nykypuhelimen keskitasoa.
|
iPhone 5:lla otettu retusoimaton kuva viime kesältä. Kallavesi, Kuopio. |
Sovellusvalikoima App Storessa on laaja ja käyttämäni sovellukset ovat hyvin toimivia sekä laadukkaita. Tähän vaikuttaaa osittain se, että App Storeen ei voi laittaa sovelluksia ladattavaksi kuka tahansa, vaan ne menevät Applen seulan läpi. Eniten käytössä ovat Reitit, WhatsApp, Facebook, Twitter, Mail, LinkedIn, Safari, Ilta-Sanomat, IS Supersää, Ampparit, TuneIn sekä Kamera ja Kuvat. Kaikki edellä mainitut sovellukset toimivat lähes saumattomasti, poikkeuksen tässä tekee Facebook, joka kaatuilee säännöllisen epäsäännöllisesti. Sovellukseen tuleekin usein bugipäivityksiä. Kamera-sovellus toimii hyvin ja laitteen kamera tuottaa tasaisen hyväksyttävää laatua. Ainakin luonnovalossa otetut päiväkuvat näyttävät suorastaan upeilta ja iltakuvissakin voi joskus kokea onnistumisen tunteita.
|
Puhelimeen on asennettu useita turhia sovelluksia ja tilaa syötävät
noin 1200 valokuvaa. Tyhjää tallennuskapasiteettia näyttää silti olevan 6,8GB. 16GB kapasiteetti on mielestäni enemmän kuin riittävä. |
Kuuluvuuden kanssa ei ole ollut suurempia ongelmia. Soneran verkko ei vain kuulu joka kolkassa hyvin, parempia tuloksia on ollut Elisan verkon kanssa. Paljon keskustelua aiheuttanut iPhone 4 "death grip" on tuntematon tämän laitteen kohdalla. Ainut "kunnollinen vika" puhelimessa on kuitenkin ollut muutamia kertoja verkon totaalinen vaimentuminen, joka on korjaantunut uudelleenkäynnistyksellä. Tämä bugi on nyt tosin historiaa, sillä Apple on korjannut sen softapäivityksellä. WLAN:in kanssa ei ole ollut koskaan ongelmia, vaan kuuluvuus on ollut tasaisen hyvä, eikä verkko pätki. Pitkiä aikoja puhuttaessa tai verkkoa selatessa huomaan laitteen takaosan kuumentuvan töykeästi. Puhelin viilenee nopeasti kun aktiivisen käytön lopettaa. Tiedonsiirto sujuu ongelmitta olipa yhteystapa mikä hyvänsä.
Apple iPad mini (16GB WiFi)
|
iPad 9,7" (4. sukupolvi) vs. iPad mini 7,9" (1. sukupolvi) kokoero. Lähde: Wikipedia |
Harkistin pitkään ja hartaasti iPad minin hankintaa noin vuosi sitten. Kulutin tuntitolkulla aikaa arvostelujen pläräämiseen, "ohi mennen Gigantissa räpläämiseen" ja rinnakkaisvertailuihin monen eri Android-tabletin kanssa. Tämä tabletti valikoitui lopulta positiivisen iOS-kokemuksen, näytön koon (7,9"), painon, suorituskyvyn ja hankintahinnan perusteella.
iPad minin laatuvaikutelma on "perusvarmaa Apple-laatua": laite on jämäkkä, muovisia nitinöitä ja natinoita ei ole havaittavissa ja ulkonäkö ei muutoinkaan petä. Ei se kauheasti yllättämäänkään pääse muotokielen ollessa saman henkinen Applen laitteissa. Täysikokoiseen iPadiin verraten painoa on hurjasti vähemmän, laite on suorastaan höyhenenkevyt sekä ohut. Paljon eriäviä mielipiteitä saanut näyttöpaneeli toimii mielestäni laitteessa "riittävän hyvin". Tarkkuus 1024x768 pikseliä tuottaa tähän ruutukokoon nähden kelvollisen kuvan, vaikka toivomisen varaa se jättääkin. En ole päässyt testaamaan uutta iPad miniä Retina-näytöllä, mutta se on takuuvarmasti parempi kuvanlaadultaan.
Suorituskyvystä on tullut ristiriitaisia fiiliksiä ajan saatossa. Alkuun laite tuntui toimivan hypernopeasti, mitään viiveitä ei ollut havaittavissa ja se suoriutui loistavasti. Olen huomannut että nyt laite on alkanut toisinaan laahaamaan perässä, joka on ollut tuttua Android-tableteista. Ongelma on vain ajoittaista, ja se korjaantuu uudelleenkäynnistyksellä. Kyllä, aivan kuten 99% Windows-ongelmista. WLAN-vastaanottimen kanssa ei ole ollut ongelmia, jopa Ho Chi Minh Cityn rähjäisessä backpacker -hotellissa oli langaton verkko, joka toimi nätisti. Matkoilla tämän kokoinen laite on osoittautunut hyväksi matkakumppaniksi.
|
iPad minissä on niin ikään 16GB tallennuskapasiteettia. Käytössä on vielä 9,5GB tilaa. Kaikki laitteen asetukset ovat helposti löydettävissä saman valikon alta. |
Sovellusvalikoima on jaoteltu kahtia App Storessa.
Laitteeseen saa asennettua iPhone-sovelluksia ja iPad-sovelluksia.
Yleisimmät sovellukset ovat tarjolla iPad-versioina, mutta eivät kaikki
samat, mitä iPhonelle saa. Kovimmassa käytössä ovat Safari, Ampparit, IS Supersää, Spotify (josta äänentoisto AirPlayn yli toimii loistavasti!), Facebook, Twitter, teevee.fi ja Ilta-Sanomat. Kameraa
en juurikaan käytä melko surkean kuvanlaadun vuoksi. Luonnonvalossa
ulkoilmassa otetut kuvat ovat ainoastaan katselukelpoisia,
keinovalossa otetut kuvat täyttä kuraa. Laitteessa ei ole myöskään led-salamaa, joten se ei toimi
taskulamppuna, eikä bileiden strobovalona.
Yhteenvetona voin todeta, että Apple on onnistunut näissä molemmissa laitteissa. iPhone 5 on tasalaatuisen vahva esitys toimivasta puhelimesta. Pientä sanomista on siellä ja täällä, mutta suuremmilta ongelmilta on vältytty. Olen ollut iPad miniin myös kokonaisuutena tyytyväinen, vaikka siitä löytyykin enemmän kehityskohteita ja "vikoja". Täydellistä laitetta ei ole valitettavasti vielä keksitty, joten I'll keep on blogging. Ehkä se vielä joku päivä tulee vastaan!