14.8.2014

Google Chromecast

Google Chromecast on pienikokoinen, mutta saattaa viedä ylimääräisen HDMI-paikan televisiossasi. Kuva: Wikipedia

Chromebookin omistajana olen etsinyt viime kuukausina apinan raivolla järkevää langatonta ratkaisua kuvan- ja äänensiirtoon televisioon, erityisesti painottaen äänensiirto-ominaisuutta. Aiemmin harkinnassa moneen kertaan ollut Google Chromecast valikoitui tähän tarkoitukseen nyt, kun hinta tippui yleisestä noin 60 euron hintatasosta 35 euroon. Chromecastia markkinoidaan kuluttajamarkkinoilla mediantoistolaitteena, mutta käytännössähän tätä voisi myös hyödyntää yritysmaailmassa erittäin edullisena projektorina esim. powerpoint-esityksiä varten. Näppärän kokonsa (72×35×12 mm, paino 34g) ansiosta palikka kulkee myös kätevästi matkassa, joka mahdollistaa reissullakin hotellitelevision muuntamisen omaksi multimediakeskukseksi. Hintansa vuoksi kuvittelisin laitteelle olevan enemmänkin kysyntää. Reilun viikon testijakson aikana Chromecast onkin osoittanut olevansa hintansa väärti, mutta mihinkä tämä pieni palikka käytännössä kykenee?

"Chromecast on pienikokoinen median suoratoistolaite, joka liitetään television HDMI®-porttiin. Voit ottaa sen käyttöön yksinkertaisella mobiilisovelluksella ja lähettää sitten verkosta mieleisiäsi ohjelmia, elokuvia, musiikkia ja paljon muuta televisioosi älypuhelimen, tablet-laitteen tai kannettavan tietokoneen avulla." toteaa Google sivullaan. Sanoisin että jotain tuon tapaista, mutta ei nyt ihan näinkään. Se mitä Chromecast tarjoaa, on käytännössä tiettyjen sovellusten sisällön streamaus, Chrome-selaimen sisällön streamaus alustariippumattomasti sekä työpöydän/kotiruudun (Win, Mac, Chromebook, Android) peilaaminen tv-ruudulle. Itse olen suorittanut testejä Windows-työaseman Chrome-selaimella, iOS-laitteella sekä Chromebookilla. En ole testannut laitetta itse yhdelläkään Android-laitteella, mutta uskon markkinamiesten ja useiden YouTube-videoiden todenperäisyyteen.

Pakkaus on minimalistinen: siinä toimitetaan Chromecast, USB-kaapeli sekä wifi-signaalia parantava HDMI-jatkopalikka.

Asennus ei vaadi käyttäjältä paljoa: tikku kiinni HDMI-porttiin, virtakaapeli paikalleen ja yhteyden asetus. Itse otan virran tv:n USB-portista, jolloin laite käynnistyy ja sammuu samalla tv:n kanssa. Erillistä virtanappia laitteessa ei ole, eikä mukana toimiteta ulkoista virta-adapteria. Wifi-yhteyden asetus sujui todella mutkattomasti ja nopeasti Chrome-selaimella. Käytännössä laite paritetaan Chrome-selaimen lisäosan kanssa, jonka jälkeen langaton juttelu onnistuu lisäosasta nappia painamalla. Tietyissä tuetuissa sovelluksissa, kuten Netflixissa ja YouTubessa, ovat omat nappinsa langatonta juttelua varten. Edellytyksenä onnistuneeseen keskusteluun on se, että molemmat osapuolet ovat samassa wlan-verkossa. Mikäli Chromecastiin ei lähetetä mitään sisältöä, vaihtuvat tv:ssä taustakuva, kellonaika ja verkkoyhteyden tila.  Säätömahdollisuuksia laitteessa on hyvin vähän, ainoa asia jota voit säätää on kuvanlaatu. Vaihtoehdot ovat 720p tai 480p, lisäksi löytyy audiolle optimoitu cast-vaihtoehto jolloin kuvanlaatu heikkenee oleellisesti.


Chromecastin ollessa lepotilassa vaihtuu televisiossa taustakuva aika-ajoin. 

Käyttötarkoitus itsellä Chromecastille on pääasiassa äänentoisto Chromebookista television kautta vahvistimeen ja sitä kautta kaiuttimille. Ääntä tästä palikasta ei saa ulos ellei se ole kytkettynä HDMI-porttiin, jonka kautta onnistuu myös kuvan näyttäminen. Erillistä ääniliitäntää palikassa ei siis ole. Lisäksi omassa käytössä kuvien katselu alustariippumattomasti onnistuu joko Chrome-selaimen kautta jakamalla työpöydän tai suoraan iOS-puhelimesta/tabletista erillisellä Photo Cast -sovelluksella. Androideista peilaus pitäisi onnistua ilman erillistä sovellusta, joka on virallisesti rajattu vain tiettyihin puhelinmalleihin. Koko ruudun streamaus Chrome-selaimesta on beta-ominaisuus, mutta tuntuu toimivan hyvin lukuunottamatta liikkuvan kuvan toistoa.

Chromecast-lähetykseen Chrome-selaimesta on kaksi vaihtoehtoa. Voit lähettää joko yksittäisen välilehden tai jakaa koko ruudun. Yksittäisen välilehden lähetys on siinä mielessä erittäin kätevä, etteivät muut välilehdet tai työpöydällä näkyvät asiat pamahda tv-ruudulle. Tämä mahdollistaa myös sen, että voit lähettää ääntä yhdestä välilehdestä televisioon ja soittaa toista ääntä koneella vaikka kuulokkeista. Voit myös esimerkiksi laittaa Netflixista leffan pyörimään olkkariin ja surffata webbiä toisessa huoneessa.

Yksittäisen välilehden lähetyksessä kuvaa ei näytetä vakiona täydelle ruudulle, vaan selain täytyy asettaa kokoruututilaan.

Chromecastilla pystyy toistamaan paikallisia videoita suoraan Chrome-selaimella (Windows- ja Mac-koneella), myös verkkokiintolevyn yli videontoisto onnistuu teoriassa. Kaikkia formaatteja ei luonnollisesti tueta. Harmillisesti videontoisto suoraan selaimesta on nykivää ja katsomiskelvotonta, puhumattakaan työpöydällä esimerkiksi 1080p-videon toistamisesta esim. VLC Playerilla. Osa ongelmista voi johtua myös huonosta wlan-verkosta, mutta omalla kohdalla tämän ei pitäis olla pullonkaulana. Jo pelkkä hiirenosoitin liikkuu ruudulla pienellä viiveellä, sama tapahtuu kaiken liikkuvan kuvan kanssa. Ääni sen sijaan tulee häiriöttömästi ja sulavasti läpi, vaikka kuva laahaakin perässä. Sama toistuu myös mm. YouTuben sisällön kanssa mikäli lähetystä ei laita oman nappinsa kautta siirtymään Chromecastiin. Ainakaan tämänhetkisellä ohjelmistoversiolla Chromecast ei siis kykene sulavaan liikkuvan työpöytäsisällön toistoon, katsotaan tuovatko päivitykset parannuksia tähän.

Kenen sitten kannattaa harkita Chromecastin hankintaa? Vastaus riippunee paljon siitä mitä vastaavanlaiselta laitteelta hakee. Chromecast ei todellisuudessa kilpaile Apple TV:n kanssa, vaikka sisältääkin paljon vastaavia ominaisuuksia. Hinta on edullinen ja Chromecast tukee eri alustoja, jotka ovat mielestäni hyviä valtteja. Omassa käytössä Chromecast on syrjäyttänyt aiemmin katsauksessa olleen Android Mini TV MK808B:n. Täydellisestä kapistuksesta ei  suinkaan ole kyse, mutta sellaista etsiessä tämä ajaa asiansa käyttötarpeisiini.


Plussat
+ Hinta
+ Näppärän kokoinen
+ Äänentoisto toimii hienosti
+ Käynnistyy melko nopeasti ja yhteydenavaus on nopea
+ Tuetut alustat (Win, Mac, iOS, Android)
+ Laitteen potentiaali

Miinukset
- Ei tue iOS-laitteiden kokoruudun peilausta
- AirPlayn kaltainen äänentoistomahdollisuus puuttuu
- Suorituskyky odotettua heikompi
- Tuettujen sovellusten määrä








15.5.2014

Xubuntun asentaminen Chrome OS:n rinnalle

Chromebookin käyttöjärjestelmä Chrome OS on mielestäni kevyt, innovatiivinen ja salamannopea käyttää. Kaiken rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että sillä ei saa tehtyä kaikkea, mitä kannettavalta koneelta voisi odottaa. Esimerkiksi paikallisen printterin asentaminen on tehty mahdottomaksi, samoin verkkolevyjen selaus suoraan Files-sovelluksella. Mikäli Chromebookista maksetuille euroille haluaa saada lisävastinetta, voi koneelle asentaa Chrome OS:n rinnalle helposti Ubuntu linuxin eri variaatioita. Tässä postauksessa esitetään esimerkkiratkaisu Xubuntu 14.04:n asentamiseen Chrome OS:n rinnalle käyttäen Crouton -sovellusta.

Homma saadaan käyntiin enabloimalla Chromebookista developer mode. Tässä kohtaa muistutan että virallisesti developer moden enabloiminen vie laitteesta takuun sekä paikallisella kiintolevyllä olevat tiedostot (Downloads -hakemisto ja itse luodut hakemistot) häviävät. On hyvä tehdä viimeistään tässä vaiheessa recovery-tikku chrome://imageburner työkalulla. Kun backupit on otettu, voidaan homma aloittaa. 

Paina yhtaikaa Esc + Refresh + Power näppäimiä. Pääset näin recory modeen ainakin HP Chromebook 14 -mallilla, näppäinyhdistelmässä saattaa olla mallikohtaisia eroja. Recovery modessa kohtaat hieman pelottavan näköisen ikkunan:


 Tästä pääset eteenpäin näpäyttämällä Ctrl + D näppäinyhdistelmää ja kuittaamalla vahvistuksen developer modeen menemisestä Enterillä. Tämän jälkeen Chromebook tyhjennetään kaikesta datasta ja kone boottaa itsensä lopuksi developer modeen. Tästä eteenpäin joka kerta kun käynnistät Chromebookin, täytyy näpäyttää Ctrl + D näppäinyhdistelmää. Nukkumistilasta herätessä näin ei tietenkään tarvitse tehdä. Itse en sammuta Chromebookiani käytännössä koskaan, joten tämä ei tuota itselleni päänvaivaa. 

Kun Chromebook on tyhjännyt itsensä ja boottautunut takaisin käyttökuntoon, joudut tekemään Chromebookin käyttöönottomääritykset. Käytännössä tämä tarkoittaa verkkoyhteyden, Google-tunnuksen ja näppäinasettelun uudelleenvalintoja. Kun kone on käyttövalmis, voidaan aloittaa viimeinen vaihe, itse Xubuntun asennus.

Avaa Ctrl + Alt + T näppäinyhdistelmällä chrosh, kirjoita siihen shell ja paina Enter. Tässä vaiheessa lataa koneellesi crouton tästä linkistä. Croutonin latauduttua pääset tutkimaan eri asennusvaihtoehtoja komennolla sudo sh -e ~/Downloads/crouton --help


Asentaaksesi Xubuntun version 14.04 anna komento: sudo sh -e ~/Downloads/crouton -r trusty -t xfce

Asennuksen käynnistyttyä voit nauttia kupposen jos toisenkin kahvia. Asennusvaihe kesti itselläni noin 15min. Xubuntun versio joka ladataan ei ole "täysi julkaisu", vaan huomattavasti riisutumpi versio. Kukaan ei kuitenkaan estä asentamasta mitä tahansa pakettia jälkikäteen. Asennuksen päätteeksi pyydetään asettamaan Xubuntuun käyttäjätunnus sekä salasana, tämän jälkeen asennus on valmis.

Asennuksen päätyttyä anna chroshiin komento sudo startxfce4, tämän jälkeen Xubuntu avautuu. Pääset takaisin Chrome OS:n puolelle näpäyttämällä yhtaikaa Ctrl + Alt + <- näppäimiä. Chrome OS:stä Xubuntuun taas pääset näpäyttämällä ensin Ctrl +Alt + -> ja perään Ctrl + Alt + Refresh näppäimiä. Vaihto käyttisten välillä tapahtuu siis lennossa, eikä siihen mene kuin silmänräpäys aikaa.

Siinäpä se kokonaisuudessaan! Nyt voit vapaasti customoida Xubuntun mieleiseksesi.

Tältä näyttää oma Xubuntun työpöytäni hieman muunneltuna.
Jos päätät ettet haluakaan enää käyttää kahta käyttöjärjestelmää rinnakkain, on yllä tehtyjen muutosten deletoiminen helppoa. Kun käynnistät Chromebookin, älä paina Ctrl + D, vaan paina välilyöntiä ja kuittaa muutos Enterillä. Tämän jälkeen developer mode disabloidaan ja Chromebook palautuu "normaaliin tilaansa". Luonnollisesti tämän jälkeen kaikki alkumääritykset on tehtävä uudelleen. Jos haluat pitää Xubuntun rinnalla, kannattaa vilkaista tätä linkkiä asennuksen jälkeiseen jatkokonfigurointiin.

Omalla koneellani en ole huomannut mitään suorituskykyeroa vakioon, vaikka yhtaikaa pörrääkin Chrome OS sekä Xubuntu. Tämä johtunee myös paljolti siitä etten pyöritä raskaita sovelluksia Xubuntun puolella ollenkaan. Itse koen saavani näin lisäarvoa laitteelle mm. paikallisen printterin, Skypen ja verkkolevyselauksen toimiessa. Katsotaan kauanko tätä autuutta sitten kestää ja ongelmia alkaa ilmetä, seuraavia käyttispäivityksiä odotellessa... 

20.4.2014

HP Chromebook 14 - Innovatiivinen läppäri nettisurffailuun vai täysi susi tietokoneeksi?

HP Chromebook 14 muistuttaa ulkonäöltään paljolti Applen tuotoksia. Kuvan lähde: HP.com.
Toisen kotikoneen hajottua haussa on parin kuukauden ajan ollut kannettava tietokone, jossa olisi suorituskykyä, riittävän suuri näyttö ja se olisi mahdollisimman kevyt. Useita arvosteluja netistä luettuani päätin ottaa hypyn tuntemattomaan ja kokeilla vähän erikoisepaa läppäriä, Chromebookia. Malliksi valikoitui koon, painon ja muiden speksien perusteella HP Chromebook 14-q031eo. Millainen tämä kapistus sitten käytännössä on? Onko siitä täyttämään kotikoneelle asettamani kriteerit?

Chromebookien käyttöjärjestelmänä sykkii Chrome OS, joka on käytännössä erittäin kevyt Linux, jonka päällä Chrome-selainta pyöritetään. Käyttöjärjestelmään ei asenneta "perinteisiä sovelluksia", vaan kaikki sovellukset toimivat Chromen päällä. Suurin osa "sovelluksista" onkin vain siis linkkejä eri verkkosivustoille. Mikäli harkitset Chromebookin hankintaa, voit testata sillä selvitytymistä käyttämällä koneellasi pelkkää Chrome-selainta ja sen lisäosia/sovelluksia. Jos tulet niillä toimeen, ei mielestäni ole Chromebookin ostamiselle mitään estettä.

Chrome OS:n työpöytänäkymä. Vakiona esillä on kaikki oleellinen ja tarpeellinen.
Suorituskyvystä vastaa tässä mallissa Intel Celeron U2955U (1,4GHz, 2MB välimuisti, 2 ydintä), integroitu Intel HD -grafiikkasuoritin ja 4GB DDR3-muistia. Tällä raudalla kone toimii todella sulavasti. Käynnistysaika koneelle on noin 8 sekunnin luokkaa ja sammuttaminen tapahtunee vielä hieman nopeammin. Puhutaan siis todella ripeistä ajoista ja sen kyllä huomaa myös koneen mennessä lepotilaan ja siitä herätessä. Käyttiksenä kun sykkii kevyt Linux ja päällä pyörii käytännössä vain nettiselain, ei paljon resursseja syöviä palveluita ole koneella ollenkaan. Parhaillaan selaimen välilehtiä on auki 50 kerrallaan, eikä kone näytä takkuilun merkkejä, myös useampi HD-video toistuu samanaikaisesti ongelmitta. Akulle on luvattu noin 9h toiminta-aika täydellä latauksella. Omiin tarpeisiin tämä on enemmän kuin riittävästi. Sisäistä tallennustilaa on tässä mallissa 32GB SSD-kiintolevyllinen, päälle on 15GB Google Drivessa (per käyttäjä) ja 100GB ilmaista tilaa Googe Driveen 2 vuodeksi kaupan päälle (yhdelle käyttäjälle).

Koneen muotoilu muistuttaa hyvin paljon Applen tuotoksia, mutta värimaailma on raikkaampi, kuin esimerkiksi Macbook Airissa. Valkoinen kansi ja näppäimistö ovat puhtaanvalkoiset ainakin näin uutuuttaan. Aika näyttää kuinka pinnat alkavat tummua. Pohja sekä kansi ovat silikonisen tuntuiset, joka vähentää koneen pinnan liukkautta sylissä. Koneella on painoa ilmoitetusti 1,9kg, joka tuntuu todella kevyeltä sylissä, puhutaan siis oikeasti kannettavasta koneesta. Näyttöpaneeli on kooltaan 14" (1366x768) ja se tuottaa mielestäni yllättävän hyvän ja kirkkaan kuvan tässä hintaluokassa (399€). Näyttöpaneeli lienee koneen heikoin lenkki paikoittain häiritsevästi heijastavalla pinnallaan, jossa olisi toki toivomisen varaa. 

Ilmoitusalueen kuvakkeen takaa löytyvät säädettävät asetukset sekä esimerkiksi sammutusnappi.
Sovellusvalikosta löytyvät asennetut Chrome-sovellukset sekä aktiivinen Googlen hakukenttä, joka etsii myös Chrome-sovellukset näppärästi.
Kuten aiemmin jo mainitsinkin, ei Chromebookiin voi asentaa perinteisiä sovelluksia laisinkaan. Mitäs web-pohjaisia sovelluksia tällä sitten käyttää esimerkiksi tekstinkäsittelyyn, kevyeen kuvanmuokkaukseen, pikaviestintään tai musiikin kuunteluun? Esimerkiksi Microsoft Office Online -sovelluksia, Autodesk Pixlr Touch Upia, Plus.IM:ää tai Spotify Web Playeria. Yllättävän monelle perinteiselle sovellukselle löytyy nettiselainversio, joskin niissä ei ole kaikkia ominaisuuksia käytössä joten ne eivät välttämättä korvaa täysin perinteistä sovellusta. Useimmat ominaisuudet ovat kuitenkin läsnä ja ne riittävät itselleni näissä tapauksissa, koska käytössäni on myös täysiverisiä Windows- ja Linux-työasemia. Suurin miinus on Files-sovelluksen verkkolevyselauksen puute, joskin siihen on muutosta tulossa myöhemmin päivitysten mukana.   

Asetusten muuttaminen tapahtuu yllättäen selaimen asetusten takaa, josta avautuvat muutkin säätömahdollisuudet. Laitteen voi liittää HDMI-kaapelilla tv:seen, kuulokkeile löytyy liitin ja lisäksi läsnä ovat SD-kortinlukija sekä 3 x USB-liittimet. Printteriä ei voi laitteeseen liittää USB:llä, vaan se tulostaminen tapahtuu Google Cloud Printin avulla. USB-muistit kone tunnistaa ja Files-sovellus antaa selata tiedostoja. Varsinkin kuvien katsominen Chromebookilla on erittäin sulavaa ja helppoa. Chromecast-palikalla kuvan ja äänen saisi välittymään langattomasti tv:n ja Chromebookin välillä. Tähän tarkoitukseen itselle on tulossa maailmalta Measy Miracast A2W Dongle, jolla on myös useita muita ominaisuuksia, kuten Apple AirPlay. Tästä palikasta lisää myöhemmin, kunhan palikka saapuu ja pääsen sitä testailemaan! 

Selaimen asetusvalikon takaa avautuvat kaikki käyttöjärjestelmän asetukset. Lisää experimentaalisia säätöjä löytyy chrome://flags -sivun kautta.
Laitteella voi hallinnoida useampia käyttäjäprofiileja. Koneen saa konfiguroitua niin, että vain tietyt sallitut profiilit saavat kirjautua koneelle. Luonnollisesti kirjautumiseen käytetään Google-tiliä.
Muutaman päivän Chromebookin aktiivikäytön jälkeen täytyy todeta, että laite on ollut positiivinen yllätys kaikinpuolin. Hintaluokka on hyvin haastava, josta on vaikea löytää omiin kriteereihin sopivaa laitetta. Tässä paketissa on kuitenkin kaikki se mitä kannettavalta hain: suorituskykyä, keveyttä, pitkää akukestoa ja miellyttävää designia. Tätä laitetta ei ole tarkoitettu pelikoneeksi, ei raskaaseen kuvankäsittelyyn eikä mihinkään muuhunkaan tietyn sovelluksen käyttöön. Tämä ei ole Windows-, Linux- tai Mac-työasema, joillekka ovat omat sovelluksensa ja ajurinsa eri laitteille. Rajoitteita näihin laitteisiin nähden on toki paljonkin, mutta käyttöjärjestelmän idea onkin olla äärimmäisen kevyt, turvallinen ja se on suunniteltu ennen kaikkea nettisisällön kuluttamiseen. Kaikki oleellinen tähän tarkoitukseen löytyy ja paljon enemmänkin. Mielestäni Chrome OS on innovatiisin pitkään aikaan näkemäni käyttöjärjestelmä omine ominaisuuksineen. Touch padin liikkeet ovat todella näppäriä ja pikanäppäinyhdistelmät nopeuttavat käyttöä entisestään. Laitteen nopeutta ei voi korostaa liikaa, koska se on todella hämmentävä laitten spekseihin nähden. Itse olen valintaan tyytyväinen ja voin suositella laitetta lämmöllä vastaavanlaista laitetta etsiville!    

13.3.2014

ZyXEL PLA5205 - sähköverkon Ethernet-adapterit pikatestissä

Adapterien väri on raikkaan valkoinen ja pinta kiiltävää muovia. Etupuolelta löytyvät LED-valot, alhaalta löytyy RJ-45-pistoke ja sivusta kryptaus-nappi.

Onko kotiverkkosi kantavuudessa ongelmia? Etkö saa WLANiin kiinni kaikkia laitteita, koska ainut vaihtoehto on käyttää Ethernet-liittimiä, eikä talossa ole verkkopistokkeita juuri siinä huoneessa, jossa olisi tarve olla? Oletko harkinnut sähköverkon Ethernet-adapterien hankintaa ongelmien välttämiseksi? Aivan, ei ollut allekirjoittanutkaan näitä millään tavalla noteerannut ennen kuin kuulin näistä työkaveriltani tarkemmin.

ZyXEL PLA5205 Ethernet-adapterit tukevat HomePlug AV2 -standardia, joka mahdollistaa teoriassa 600 Mbps nopeuden hyödyntäen huoneiston sähkökaapelointia. Uskoisin tällaisille olevan hyötykäyttöä varsinkin isoissa huoneistoissa, joissa ei ole datajakamoa ja datapistokkeita valmiina. Oma käyttöskenaarioni näille olisi lähinnä alle 10m verkkokaapelin vetämisen huoneesta toiseen välttäminen, koska Wbox HD2 -digiboksissani ei ole WLAN-adapteria. Tähän skenaarioon nämä Ethernet-adapterit soveltuivat käytännön testissä loistaviksi.

Nopeustesti on suoritettu läppärillä, jossa on 1Gbit verkkokortti, Internet-yhteys on DNA:n 100/10 valokuitu ja reitittimenä toimii TP-Link TL-WDR4300.

Testaustulos ilman Ethernet-adapteria suoraan reitittimestä.
Testaustulos Ethernet-adapterin kautta.
Kuten screenshoteista voidaan todeta, latausnopeus putosi lähestulkoon puolella, mutta lähetysnopeudessa ei juuri eroa ollut. Suoritin tämän testauksen perusteella Wbox HD2 -digiboksin päivityksen, joka tuli läpi mukisematta. Vain hetken käytön jälkeen voin todeta näiden palikoiden toimineen kuten pitikin. Kaistanopeuden pudotus on toki huomattava, mutta omassa tapauksessani 51Mbit/s nopeudellakin pärjää mainiosti. Varsinkin kun tarvetta ei ole siirtää nopeasti suuria tietomääriä kerrallaan.

Ethernet-adapterien toimivuuteen vaikuttaa paljolti huoneiston sähkökaapeloinnit, joten "nopeudenalentumisia" lienee vaikea ennustaa, vaan ne täytyy todeta itse huoneistokohtaisesti. Nämä tulee myös liittää suoraan seinäpistokkeeseen, eikä mihinkään "jakopalikkaan", itselläni latausnopeus tippui väärin kytkettynä 49,73Mbit/s eli nopeutta sain ulos vain 1,38Mbit/s. Mikäli tarve olisi jakaa langallinen verkko vaikkapa yläkerrasta alakertaan useammalle koneelle, ei ole mitään estettä kytkeä perään toista reititintä. Tällä hetkellä todellista tarvetta itselle ei tällaisille ole, mutta oli hyvin mielenkiintoista päästä testaamaan käytännössä nämä palikat. Itse näkisin nämä Ethernet-adapterit varsin käyttökelpoisiksi tietyin varauksin.



2.3.2014

ZyXEL NSA310 - edullisen hintaluokan verkkolevypalvelin

ZyXEL NSA310 on pelkistetyn näköinen ja väriltään mattamusta. Kuvan lähde: ZyXEL.com
Reilu 1,5 vuotta sitten etsin kuumeisesti järkevää verkkolevyratkaisua. Kriteerinä oli vähintään 2TB tallennuskapasiteetti, palvelintoiminnot (FTP/HTTP/print), helppo hallintamahdollisuus ja mahdollisimman pieni fyysinen koko. Pitkällisen etsinnän jälkeen tuolloin valinnaksi osui ZyXEL NSA310, yhden kiintolevyn NAS-palvelin, jonka mukana toimitettiin 2TB kiintolevy. Kaikki kriteerit täyttyivät ja tilaus tuli tehtyä. Oliko valinta järkevä loppuen lopuksi ja mitkä ovat laitteen hyvät sekä huonot puolet?

Laitteen ulkoiset mitat ovat 58x196x130mm ja painoa pelkällä kotelolla 662g, kiintolevyn ja standin kanssa paino menee parin kilon tietämille. Laitteesta löytyy 2x USB(2.0)-porttia, joista toisessa on ollut itsellä kiinni printteri ja toisessa ulkoinen kiintolevy. Lisäksi löytyy eSATA-portti, RJ-45-liitäntä, paikka Kensigntonille sekä copy-, sync- ja reset-napit. Takaosassa pörrää 40mm tuuletin, joka pitää toisinaan häiritsevää meteliä. Suurimman osan ajasta laite on kuitenkin hiljainen ja eniten meteliä aiheuttaa kiintolevyn ruksuttaminen. Tästä syystä olenkin nimennyt laitteen nimellä "rutku". Virransäästöominaisuuksilla ääniä saa minimoitua, joka on hyvä lisä, varsinkin jos joutuu nukkumaan samassa tilassa laitteen kanssa. Kokonaisuutena kyseessä on fyysisesti napakka paketti, joka ei vie paljoa tilaa ja jonka siirtäminen on tarvittaessa helppoa.

Havainnekuvaa laitteen toiminnallisuuksista. Kuvan lähde: ZyXEL.com
NAS-palvelimen suorituskyvystä vastaa 1.2GHz ARM prosessori yhdistettynä 256MB DDR2 muistia. Lukemat eivät päätä huimaa, mutta suorituskyky ei ole vielä muodostunut laitteen kohdalla ongelmaksi. Kaikki tarvittavat tehtävät ovat onnistuneet ilman nykimisiä. Sisällä on muokatttu Linux-käyttöjärjestelmä, jota ei pääse SSH:n kautta päivityksien myötä enää säätämään. Tai pääsisihän sitä sörkkimään jos oikeaa halua ja tarvetta olisi, mutta ei ole vielä toistaiseksi ollut. Toisinaan päänvaivaa ovat aiheuttaneet kiintolevyn luku- ja kirjoitusnopeudet, jotka eivät ole täysin vastanneet odotuksiani. Tähän vaikuttaa itse kiintolevyn suorituskyky sekä kotelon ominaisuudet. Kiintolevynä sisässä on Western Digital WD Green WD20EARX 2TB 64MB, joka on toiminut tyydyttävällä tasolla. Toistaiseksi Full HD:n toisto verkon yli ei ole pätkinyt, mutta esimerkiksi kuvien selaus on ollut puolihikistä touhua silloin tällöin.

Laitteen tarjotessa useita toiminnallisuuksia, tulee mieleen kysymys näiden ominaisuuksien käyttöönotoista. Vakiona laitteessa ei ole enabloituna juurikaan mitään ominaisuuksia, vaan ne täytyy itse laittaa päälle sitä mukaa, kun niitä kokee tarvitsevansa. Täysin web-pohjainen hallintakonsoli on ollut alusta asti suoraviivainen käyttää ja asiat ovat jäsennelty järkevästi käyttöliittymään. Toiminnot ovat ohjattuja ja ne ovat nopeita suorittaa. Hallintasivulle kirjauduttaessa tulee vastaan yleiskuva laitteesta, joka kertoo mitä kaikkea on käytössä, ketä kirjautuneita käyttäjiä mistäkin lähteestä laitteella tällä hetkellä on, prosessorin lämpötilan sekä kiintolevyn tilankäytön ja kunnon. Erittäin näppärä yleiskuva tarkistaa nopeasti missä jamassa laite makailee. Firmwaren päivittäminen tapahtuu niin ikään web-sivulta, laite haistelee uusimmat päivitykset ja ilmoittaa niistä sisäänkirjauduttaessa. Myös asennettujen lisäsovellusten päivitys tapahtuu helposti nappia painamalla.


Web-pohjaisen hallintakonsolin käyttö on erittäin suoraviivaista ja jouhevaa.
Verkkolevypalvelin tarjoaa hyvät jako-ominaisuudet, jotka ovat olleet todella hyödyllisiä useamman työaseman taloudessa. Päätelaitteiden määrä tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, joten on tärkeää päästä käsiksi omiin tiedostoihin päätelaiteriippumattomasti. Tässä tarkoituksessa ZyXEL NSA310 on lunastanut lupauksensa loistavasti. Vielä ei ole tullut vastaan laitetta, jolla ei olisi päässyt tiedostoja selaamaan ja kirjoittamaan levylle. Käytössä on ollut satunnaisesti myös FTP- ja HTTP-palvelimet, jotka ovat toimineet niin ikään loistavasti. Varsinaisten media-ominaisuuksien kuluttaminen on jäänyt vähemmälle, koska lähes kaikki toistaminen on tapahtunut suoraan työaseman toisto-ohjelmalla/resurssienhallinnalla. Printtipalvelin on tullut testattua myös toimivaksi, kuten ulkoisen levyn liittäminen laitteeseen. Tiedostojen upload-ominaisuuksista löytyy mm. YouTube, Flickr ja  Dropbox. Download servicella onnistuisi myös torrentien lataukset suoraan NAS-purkin omalla sovelluksella. Myös niin sanotun personal cloudin rakentaminen onnistuu sisään leivotun Polkastin avulla kivuttomasti.

ZyXEL NSA310 on toimittanut virkaansa kunnialla noin 1,5 vuotta. Purkki ei ole sekoillut ja kaatuillut itsestään tai jättänyt jotain toistoa kesken kertaakaan. Voin sanoa hyvällä omallatunnolla, että laatu on ollut kiitettävällä tasolla kokemusteni perusteella. Myöskään Western Digitalin kiintolevyn kanssa ei ole ollut ongelmia, huolenaihetta on lähinnä aiheuttanut toisinaan levyn kestävyys pitkässä juoksussa. Hintaluokan kompromissina on suorituskyky, jolla tässä tapauksessa viittaan levylle kirjoitus- ja lukunopeuksiin. Nykyään tämä pelkkä NAS-palvelinkotelo irtoaa Verkkokauppa.comista 64,90€ hinnalla, joka on todella huokea. Tästä löytyy nykyään myös päivitetty versio NSA310s sekä kahden kiintolevyn kotelot NSA320 ja NSA325(v2). Tätä vanhempaa mallia en välttämättä ostaisi uusien mallien ollessa markkinoilla, mutta huono valinta ei tämäkään kokonaisuutena ole. Ensi kesän projektina tuleekin olemaan uuden NAS-palvelimen hankinta, johon saa vähintään 2 kiintolevyä kiinni. Katsotaan mihinkä valinta osuu silloin!






18.2.2014

Samsung Galaxy Core Plus - halpisluokan haastaja

Puhelimen design on tuttua Samsungia. Kuvan lähde: Samsung.com
Vanha kakkospuhelimeni ZTE Blade (gen2) tuli vajaan kolmen vuoden käytön jälkeen tiensä päähän ja seuraajaa piti alkaa etsiä muutama viikko sitten. Asetin tulevalle puhelimelle hintakaton 200€, johonka piti saada itse puhelin, mahdollinen muistikortti sekä muut lisähärpäkkeet. Useiden vertailujen jälkeen puhelimeksi valikoitui Samsung Galaxy Core Plus. Lisäksi hankin tälle kaveriksi Kingston 8GB SDHC Class 10 -muistikortin. Yhteishintaa näille tuli 185,80€, joten 200€ budjetti alittui hieman. Vahvana vaihtoehtona luurille oli Motorola Moto G, mutta suuren kokonsa ja takuutasioiden (ei saatavilla kotimaassa) vuoksi jätin sen kuitenkin hankkimatta. Ei olisi varmaan ollut hullumpi valinta sekään.

"Vahva ja tyylikäs älypuhelin", näin mainostaa Samsung verkkosivullaan Galaxy Core Plus -puhelimesta. Puhelimen muotokieli noudattaa hyvinkin tuttua Samsungin linjaa, ulkoisesti tätä voisikin äkkiseltään luulla esimerkiksi Samsung Galaxy S3:ksi. Muotoilu miellyttää omaa silmääni ja puhelin sopii käteen loistavasti. Puhelin ei tunnu eikä näytä halvalta, vaan antaa jämäkän laatuvaikutelman. Painoakin on juuri sen verran, ettei se tunnu lelulta.

CPU-Z:n sekä AnTuTu Benchmarkin antamia tietoja.
Suorituskyvystä vastaa Cortex A9 tuplaydinprosessori 1,2GHz kellotaajuudella ja RAMia on siunattu 716MB. Tallennustilaa on vakiona 4GB, josta sovellusasennuksia varten on varattu tilaa 2,18GB. Tähän yhdistettynä 8GB muistikortti, on tilaa asennuksille käytännössä ~9,5GB. Softapuolesta vastaa Android 4.2.2 Samsungin omilla kustomoinneilla höystettynä. Vakio launcherilla puhelin toimii melko nopeasti ja sulavasti. Sovellusten latausajat ovat tasaista keskitasoa, satunnaiselta nykimiseltä ei kuitenkaan vältytä varsinkin moniajotilanteissa. Nova Launcherin asentamalla käytettävyys nopeutui useita prosentteja, alkuun tuntui kuin alle olisi laitettu järeämpää rautaa. AnTuTu Benchmark antaa tulokseksi 11601 "Good", näillä pisteillä laite menee karvan verran ohi Samsung Galaxy S2:sta. Pisteet jäävät noin kolmasosaan high-end -laitteista, mutta kyseessä onkin hyvin edullinen puhelin. Suorituskyky on sekalaisessa käytössä tasaisen tyydyttävää.

Sovellusvalikoima on tunnetusti Google Play:ssa kattava. Esiasennettuja sovelluksia oli yllättävän paljon ja positiivinen yllättäjä oli Dropboxin 50GB ilmainen tila 2 vuodeksi. Toinen erikoisuus laitteessa on Samsung Apps, joka on Samsungin oma sovelluskauppa. Valikoima ei ole yhtä laaja kuin Google Playssa, mutta tarjolla on Samsungin laitteille optimoituja sovelluksia.

Lähikuva huonossa valossa on rakeinen, mutta yllättävän valoisa.
Näyttö on hyvän kokoinen, 4,3", ja se tuottaa yllättävän hyvää kuvaa tarkkuuden ollessa 480x800 pikseliä, 217 pikselitiheydellä. CPU-Z ja AnTuTu Benchmark tosin näyttävät screen densityn olevan 240 dpi, tiedä tuota sitten mihinkä uskoa. Oli miten oli, huipputarkkuudesta ei ole kyse, mutta tässä hintaluokassa OK. Näytön alareunassa olevat näppäimet eivät ole valaistut, joka on hieman häirinnyt pimeässä käyttöä. Samsungin laitteissa tällaisesta ominaisuudesta saisi pulittaa huomattavasti enemmän. Tämä lienee kuitenkin tottumiskysymys, eipä tuo iPhone 5:n kotinäppäinkään taustavaloa tuota.

Kamera on tullut havaittua melko surkeaksi heti ensi alkuun. 5 megapikselin kamera tuottaa melko suttuista kuvaa, värit eivät tallennu oikein ja tarkkaa kuvaa on vaikea saada aikaiseksi. Luonnonvalossa saattaa kokea onnistumisia, mutta sisätiloissa ja huonossa valossa jälki on miltei vääjäämättä surkeaa. Led-salama tekee kuvat valkoisiksi ja ilman salamaa ne jäävät pimeiksi, kompromissia ei tunnu löytyvän. Paljon kuvaavalle ja puhelimen kameraa arvostavalle tämä laite ei siis sovellu.

NovaLauncher KitKat-kuvakkeilla.
Akunkesto on ollut sekalaisella käytöllä 1-2 päivän luokkaa. Sekalainen käyttö sisältää muutamia lyhyitä puheluita, WiFin sekä 3G:n yli nettisurffausta noin 30min per päivä sekä Facebookin, Twitterin ja sähköpostin selailua. Yhteydet toimivat raudan puolesta luvattujen nopeuksien puitteissa, eikä niiden kanssa ole ollut ongelmia. Haasteellisempaa on ollut löytää toimivaa ratkaisua WiFi/3G-yhteyksien hallintaan, jota ei vielä ole tullut vastaan. Äänenlaatu puheluissa on tyydyttävällä tasolla, välillä ääni kuulostaa siltä kuin itsellä olisi ämpäri päässä. Samoin hälytysäänet kuulostavat hieman ämpärimäisiltä varsinkin kovalla volyymilla. Ei nyt kuitenkaan niin pahasti, kuin ZTE Bladessa.

Ennen ostopäätöstä luin puhelimesta useampiakin kiistanalaisia arvosteluja. Puhelin ei saanut kovin montaa ylistävää kommenttia, lähinnä designia kehuttiin ja loppu oli keskinkertaista. Omat käyttökokemukset ovat vahvistaneet näkemystä puhelimen vakaasta, mutta paikoittain hidastelevasta toiminnasta. Toistaiseksi en ole saanut puhelinta jäätymään tai boottautumaan itsestään. Kamera on puhelimen selkeästi heikoin lenkki. Jos kaipaat puhelimeen hyvää kameraa, unohda tämän puhelimen hankinta. Akunkesto on yllättänyt toistaiseksi positiivisesti, kuten myös suorituskyky, vaikka paikottaista hidastelua onkin havaittavissa. Oma käyttö tällä laitteella on puheluiden/viestien lisäksi lähinnä nettisurffailua, sosiaalisen median pläräämistä ja meilien lueskelua. Tarkoitus on pitää tätä myös reissuluurina, johonka uskon puhelimen soveltuvan loistavasti. Hinta-laatusuhde on laitteen kohdalla mielestäni hyvä, vaikka hieman edullisempikin se voisi vielä olla. Kaiken kaikkiaan laite on tutustumisen arvoinen paketti, jos hakusessa on alle 200€ laite. Nähtäväksi jää kauanko tämä laite kestää!





 

26.1.2014

Chromebookia hankkimassa? Kokeile ensin Cr OS Linuxia!

HP Chromebook 14 on vain 2,06cm paksu ja painaa pari kiloa. Kuvan lähde: Google
Chromebookit ovat rantautuneet Suomeen ja niitä on alkanut näkyä mainoslehtien sivuilla. Mainoksissa luvataan hyvää suorituskykyä, turvallisuutta ja hyvää sovellusvalikoimaa. Chromebookit ovat, kuten nimikin viittaa, Chrome OS -pohjaisia laitteita. Toisin sanoen sisällä sykkii linux-käyttöjärjestelmä, joka on Googlen muokkaama. Laitteisiin voi asentaa myös muita linuxeja, mutta mm. näytönohjaimen ajureiden kanssa voi tulla ongelmia. Itseäni kiinnostaisi hankkia tällainen web-käyttöön. Voisipa  blogin kirjoittelu sohvalla olla näppärää kevyellä, mutta kuitenkin riittävän suurella näytöllä varustetulla Chromebookilla. MacBook Airin hintaan verraten melko helppo valinta, jos käyttötarkoitus on vain kevyt surffailu.

Muutamia arvosteluja lukeneena Chromebookin pitäisi soveltua erinomaisesti online-sisällön kuluttamiseen. Koko käyttöjärjestelmä perustuu online-ajatukseen, koska kaikki sovellukset toimivat Internetin yli. Sovellukset ovat vain linkkejä Googlen palveluihin, kuten Gmailiin tai Dokumentteihin. Mikäli läppärin tarkoituksena on vain käyttää Intenet-palveluita, 11.6"-14" näyttö ei ole liian pieni ja hinta ei saa olla päätä huimaava, kannattaa tähän laitteeseen ehkä tutustua tarkemmin. Saatavilla on muutamia malleja, 3G-modeemi löytyy myös optiona.
Cr OS Linux käynnistyy suoraan Chromiumiin. Esillä ovat yleisimmät sovellukset.
Millainen Chromebookin käyttöjärjestelmä sitten on? Mikäli tämä kysymys pyörii mielessä, etkä halua mennä liikkeeseen tekemään pikatestauksia, voit saada Chromebookin kaltaisen kokemuksen Cr OS Linuxilla. Voit luoda boottaavan USB-tikun ja kokeilla käyttistä jossain koneessa. Itselle tutumpi ja helpompi tapa on kuitenkin tehdä virtuaalikone, jolla käynnistää käyttöjärjestelmä. Käyttistä ei siis suoranaisesti tarvitse edes asentaa, vaan tätä voi käyttää "live-kokeiluna", kuten useita muitakin linux-jakeluita. 

Sovellusvalikoima on käytännössä linkkikirjasto Googlen tarjoamiin palveluihin, kaikki tarjolla olevat "sovellukset" avataan Chromium-selaimella. Vakiona ovat edustettuina mm. Gmail, Google Calendar, YouTube, Google Docs ja Angry Birds. Lisää sovelluksia saa Google Playsta ja Chrome Webstoresta. Cr OS Linuxin mukana toimitetaan liuta muitakin sovelluksia, kuten LibreOffice, Pidgin, GIMP ja Banshee. Käytän itse suurimmaksi osaksi Internet-selainta sekä satunnaisesti kuvan- ja tekstinkäsittelyohjelmia, joten nämä löytyvät tästä paketista. Cr OS Linuxiin saa asennettua muitakin sovelluksia, kuin Chromiumin päällä toimivia, se on suurin ero oikeaan Chrome OS:ään.

Nykyään monet palvelut ja sovellukset toimivat Internet-selaimen päällä niin hyvin, ettei perinteisiä sovelluksia tarvita niin paljoa. Olen ollut jo vuosia Googlen palveluita paljon kuluttava käyttäjä, joten ne ovat tuttuja entuudestaan. Cr OS Linux tarjoaa kaiken Internet-sisällön ja päälle vähän muutakin extraa. Ikkunointimanagerina tässä käyttöjärjestelmässä toimii Cinnamon. Kevyempikin se voisi olla, mutta Cinnamon ajaa asiansa hyvin. Käyttöjärjestelmä on erittäin kevyt, joten se pyörii vanhemmallakin koneella mainiosti. Windows-sovelluksien emulointia varten löytyy myös Wine esiasennetuna, tätä ei Chrome OS luonnollisesti myöskään tarjoa.

Menun takaa löytyy lisää sovelluksia, säätömahdollisuuksia ja esimerkiksi sammutusnappi.
Cr OS Linux tarjoaa siis Chromebookin kaltaisen kokemuksen, jossa ei sinällään ole mitään maata mullistavaa. Käyttö ei ole niin rajoitettu online-sisältöön, kuten Chrome OS:ssä. Rankkaan pelikäyttöön tai videoeditointiin kumpaakaan alustaa ei ole luotu. Googlen palveluita paljon hyödyntävälle kynnys oppia Cr OS Linuxin käyttö on hyvin matala, eihän pääikkunassa ole kuin muutama hassu painike mistä valita.

Kannattaako Chromebookia edes harkita vaikka kakkoskoneeksi tai reissukaveriksi? Mielestäni kannattaa. Softapuolen (ja raudan) rajoitukset tiedettäessä enemmän itseäni mietityttää Chromebookin komponenttien laatu. Pitänee käydä tutkimassa jossain liikkessä millainen kapistus on livenä. Mistään high-endista ei tietenkään ole kyse, joten odotukset eivät ole pilvissä. Mielenkiintoistahan tässä online-ajatuksessa on se, että kaikki mitä teet Chromebookilla ja tallennat Googlen pilveen, on käytettävissä millä tahansa päätelaitteella, josta on pääsy samoihin palveluihin. Päätelaiteriippumattomuus on tätä päivää ja mielestäni Chromebook tukee sitä ajatusta loistavasti. Ajatus Chromebookin hankkimisesta kutkuttaa, mutta nähtäväksi jää tulenko sellaista hankkimaan. Säätöpotentiaalia täysveriseksi linux-koneeksi kuitenkin löytyy, joten mielenkiintoni se ainakin herätti!


19.1.2014

Evoluent V4 VerticalMouse - hiirikäden pelastaja?

Evoluent VerticalMouse V4 -hiiren käyttöasento. Kuvan lähde: Evoluent.com
Paljonkin ruudun ääressä aikaa viettävät, joko työn puolesta tai vapaa-ajalla, eivät välttämättä kiinnitä juurikaan huomiota ergonomiaan. Sitä huomaa itsekin toisinaan istuvansa jalat pöydällä, alaselkä ja niskat kiertyneinä. Siinä vaiheessa kun jalat puuttuvat, tehdään vasta asialle jotakin. Pitkällä aikatähtäimellä "röhnöttäminen" kuitenkin käy kehon päälle ja erilaisia vaivoja alkaa ilmetä. Mitä nuorempana tajuaisi ottaa huomioon myös ergonomian, sitä vähemmällä rasituksella keho pääsisi. Viime aikoina itseäni on alkanut vaivata hiirikäsi. Tavallista hiirtä käytettäessä käsi joutuu vääntyymään, eikä ole luonnollisessa asennossa. Markkinoilta löytyy useita erilaisia "ergonomisia hiiriä" ja tässä postauksessa käsitellään yhtä sellaista.

Evoluent V4 VerticalMuouse näytti saapuessaan lähinnä avaruusalukselta. USB-liittimen kytkettyä hiireen syttyi valoja ja ulkomuoto oli vain jotenkin hauska. Hiireen tottuminen vei aikaa kohdallani noin tunnin verran. Alkumetrit olivat kankeat ja hiiri tuntui kädessä kömpelöltä. Käyttöönotossa piti asentaa ajurit, jotta pääsi säätämään näppäinten järjestystä. Vakiona ylhäällä vasemmalla oli hiiren vasen näppäin, keskellä tuplaklikkaus ja oikealla alhaalla hiiren oikea näppäin. Perinteiseen hiireen tottuneena piti keskinäppäimen ja oikean alanäppäimen paikkaa vaihtaa. Oudoksuin alkuun koko tuplaklikkausnäppäinta, mutta totutin itseni siihen ja nyt resurssienhallinnassa surffailu onkin supernopeaa. Keskellä on fyysiset näppäimet myös hiirenosoittimen nopeuden säätöön.

Geelirannetuki antaa extramukavuutta pitkäjaksoisella käytöllä.
Peukalo asettuu hyvin siihen tarkoitettuun "kuppiin". Pinta on semisti hiostava pitkällä käytöllä.

Etupuolella on säätönäppäin hiirenosoittimen liikenopeudelle. Perinteinen rulla löytyy myös.
Hiiren ulkoasu on herättänyt hilpeyttä niin itsessä, kuin muissakin ihmisissä. Olen kuullut hämmästyneitä kysymyksiä "Onko tuo muka hiiri?". Omalla kohdallani hauskuus loppui, kun muutaman viikon käytön jälkeen hiirikäden oireita ei ollut enää havaittavissa. Hiiren operointi ei sinällään eroa tavallisen hiiren käytöstä, liikuttaminen tapahtuu samalla tavalla ranteella. Liikkuvusherkkyyden saa säädettyä erittäin korkeaksikin tarvittaessa, keskisäädöt ovat olleet itselle sopivat. Hiiri liikkuu sulavasti hiirimatolla sekä pöydällä, eikä pohja ole karkea. Käyttöasento on erittäin mukava, kun joka sormelle on oma lepuutuspaikkansa. Pitkällä käytöllä tämän hiiren kanssa käsi pääsee kuitenkin lähmääntymään, koska pinnat ovat muoviset. Sitä voi yrittää hillitä laittamalla ajureista taukomuistutuksen päälle, joka kehoittaa venyttelemään ja olemaan poissa ruudun äärestä vaikka 30min välein!

Omalla kohdalla hiirikäden orastavat oireet katosivat muutamassa viikon käytön jälkeen. Voin siis sanoa tuotteen toimineen kohdallani loistavasti. Hinta-laatusuhde on tämän hiiren kohdalla kuitenkin keskinkertainen, koska hinta on melko korkea ~108€. Halvempiakin hiiriä löytyy markkinoilta, jotka ajavat periaatteessa saman asian. En ole itse kokeillut muita malleja käytännössä. joten en voi muodostaa niistä mielipidettä. Tarkkasilmäiset huomasivat että tämä hiiri soveltuu vain oikeakätisille, mutta ei hätää, tätä valmistetaan myös vasenkätisten mallina. Mikäli hinta ei muodostu ongelmaksi ja tahdot ostaa hyvän "ergonomisen hiiren", voin suositella tutustumaan tähän hiireen.

15.1.2014

Nescafé Dolce Gusto Piccolo -kahvinkeitin


Keitin on näppärän kokoinen. Leveyttä on vain 26,50 cm, korkeutta 37,20cm ja syvyyttä 26,70cm. Kuvan lähde: coffee-makers.biz

Blogin yhtenä aihealueena ovat "kaikenlaiset tekniset vempaimet", joten otetaan väliin katsaus Nescafé Dolce Gusto Piccolo -kahvinkeittimestä! Tämä paljon mainontaa osakseen saanut Delonghin valmistama vekotin, juuri se musta möhkäle Gigantin joka viikkoisen mainoksen etusivulla, on osoittautunut muutaman viikon käytössä melko näppäräksi laitteeksi. Onko "kapselikahvinkeittimestä" mitään hyötyä, mikä on kahvikapseleiden hinta-laatusuhde ja minkä makuista litkua tällaisella keittimellä saa aikaan?

Vanha kahvinkeitin sanoi sopimuksensa irti ja takuuhuollon ajaksi ei tarjottu toista tilalle. Onneks joulupukki toi Nescafé Dolce Gusto Piccolo -kahvinkeittimen, joka pääsikin näyttämään nyt kyntensä. Laitteella tuli alkuun tehtyä ainoastaan muutamat testikahvit ja todettua, että ihan normaalin makuista kahvia saa valmistettua, eikä laite varmaan tule isolla käytöllä olemaan. Voi kuinka väärässä olinkaan. Laitteen mukana toimitettiin muutama erikoiskahvikapseli, jotka olivat maultaan melko hyviä. Saman tasoista kahvia saa monesta "oikeasta kahvilasta". Keitin on käyttövalmis alle 30 sekunnissa, jonka jälkeen vivusta väännettäessä vesi alkaa valua kahvikapselin läpi 15 barin voimalla. Espresson (50ml kuppi) saa keitettyä siis alle minuutissa! Tästä syystä aamukahvi onkin toisinaan vaihtunut pikaespressoon. Kapselit maksavat noin 0,37€/kpl (5,99€/16 kapselia), joka on mielestäni kohtuullinen hinta "erikoiskahvista".

Makuvaihtoehtojen kirjo kauppojen hyllyllä on laaja. Kapselin päällä on näkyvissä asteikko, joka indikoi käytettävän vesimäärän kapselin kanssa.
Keitin lämpeää todella nopeasti ja valmistaa kahvin nautittavaksi kohtuullisessa ajassa. Entä maku sitten? Tykkään juoda vahvaa kahvia, teen juonti on asia erikseen. Kokeilemani muutamat espressot ovat olleet todella positiivisia yllätyksiä, kuten myös Zoegasin Skånerost "peruskahvi". Kylläpä morning blend maistuu myös. Oikeastaan en ole saanut tehtyä keittimellä toistaiseksi huonoa kahvia. Tämä johtunee siitä, että kunkin kapselin kanssa käytettäväksi tarkoitettu vesimäärä on ilmoitettu kapselipakkauksessa. Optimaalista vesimäärä käytettäessä kahvista tulee sen makuista kuin sen on tarkoituskin olla, eikä kahvista tule liian laihaa. Makeanhimoisille on tarjolla jos jonkinmoista latte caramelia ja chococinoa sekä peruskaakaota. Laitteella voi myös valmistaa kylmiä juomia, kuten jääteetä tai ice capuccinoa. Näitä en ole vielä kokeillut itse.

Entäpä laitteen puhdistus ja ylläpito? Vesisäiliöstä täytyy kaataa ylimääräiset vedet pois ja käytetty kapseli otetaan pois kapselitelineestä. Käytetyn kapselin sisään jää aina vettä, joten se saattaa vuotaa. Tämä on tullut muutaman kerran opittua kantapään kautta, kun pieni reikä roskapussin pohjassa on valuttanut kahvit pitkin lattioita. Pirkka-niksinä voikin askarrella maitopurkista käytettyjen kapseleiden säilytyslootan, litran purkin vetoisuus on noin 7-8 kapselia! Normaalit ylläpitotoimet, kuten kalkinpoisto vesisäiliöstä/putkistosta pätee tämänkin laitteen kanssa. Vesi tippuu suoraan putkistosta kapselin läpi kuppiin, joten kapselitelineeseen ei välttämättä jää pisaraakaan kahvia valmistuksen jälkeen. Telineenkin voi huuhtaista käytön jälkeen. Virrankatkaisusta ei tarvitse erikseen huolehita, koska se hoituu automaattisesti 20min käyttämättömyyden jälkeen.

Kuvan kaltaisilta kokemuksilta on toistaiseksi vältytty tämän laitteen kanssa.
Mielestäni Nescafé Dolce Gusto Piccolo -kahvinkeitin on oiva keitin täydentämään kahvinystävän laitevalikoimaa. Valttina ovat ennen kaikkea nopeus ja helppous. Aamun kiireisinä minuutteina laite voi olla pelastus, jos "kone ei meinaa käynnistyä" ilman kahvia. Paljon kahvia litkivän ainoaksi kahvinkeittimeksi tästä ei kustannuspoliittisista syistä välttämättä kuitenkaan ole. Toisinaan kahvintuskissa ärsyttää myös se, että kahvia saa valmistettua vain hyvin rajallisen määrän kerralla. Vähän kahvia juovalle laite taas soveltuu hyvin, koska kapselit säilyvät pitkään, eikä aromit pääse hälvenemään avatusta pakkauksesta. Voin suositella kyseistä laitetta kapselikahvinkeitintä etsivälle!  

12.1.2014

Android Mini TV MK808B custom romien testaus

Sain pari päivää sitten käsiini Android Mini TV MK808B -laitteen, josta yleiskatsaus edellisessä postauksessa. Parin päivän testauksen jälkeen voin todeta laitteen toimineen kuten sen pitääkin. Optimaalista käyttökokemusta havittelevana säätäjänä en kuitenkaan tyydy vakiovirityksiin, vaan lähdin testaamaan laitteessa eri custom romeja.

Finless Rom 2.1


Finless romien flash tool näyttää tältä. Käyttöliittymä on pelkistetty ja itse operaatio on tehty helpoksi.
Laite toimitettiin Androidin versiolla 4.2.2, joka oli mielestäni kaikin puolin toimiva paketti. Päätin testata alkuperäisen romin pohjalta paranneltua Finless Rom 2.1:stä, jossa on mukana vaihtoehtona 1080p tuettu kernel. Useimmat MK808B:lle saatavat custom romit ovat 720p-tuettuja, joissa saattaa olla 1080p-skaalaus, mutta ei todellista täyttä 1080p-tukea. Tässä custom romissa on myös valittavana eri määrä tilaa sovellusasennuksia varten. Vakiona tilaa annetaan 1GB ja lopputila jätetään "SD-kortille", joka on todellisuudessa myös sisäistä tilaa. Tämä tila riittää itselleni hyvin, loput saavatkin mennä SD-kortin puolelle, johon voi myös asentaa sovelluksia.

Finless Rom 2.1 1080p kernelillä asentui ongelmitta. Ikäväkseni pääsin heti aluun toteamaan, että käyttöliittymä laahasi hieman perässä, käskyt eivät menneet perille ja jostain syystä kontaktit ilmestyi itsestään ruudulle. Asensin samat softat mitä testasin alkuperäisellä romilla: Yle Areena, Ruutu.fi, Teevee.fi, Viaplay, Spotify, YouTube, Browser, Skype, Twitter. Käytännössä mikään suoratoistosovellus ei toiminut niin hyvin kuin alkuperäisellä romilla. Videot pätkivät ja kuva laahasi äänen perässä. Viaplay ei toiminut laisinkaan ja Katsomo ei näyttänyt myöskään videota, mutta ääni kulki nätisti. Nettiselain lienee ainut sovellus Spotifyn lisäksi, joka toimi kuten pitää. Tein myös Netflixiin tunnuksen testatakseni ettei sekään toimi tämän kanssa. Totesin tämän custom romin olevan käyttökelvoton. Tein testauksen myös saman custom romin 720p kernelillä, eikä se toiminut sen paremmin. En yksinkertaisesti suosittele tätä custom romia kenellekään.

Finless Rom 1.7

Aiemmin testaamani Finless Rom 2.1 osoittautui sudeksi, joten päätin testata paljon suosiota Internetissä saaneen version 1.7, jonka pohjana on vanhempi Android 4.1.1. Asennus sujui niin ikään ongelmitta, flash tool oli samanlainen mitä aiemmalla versiolla käytettäessä. Välissä laitteelle tehtiin totaalinen tyhjennys, joten down gradeamisessa ei ollut ongelmia. Käyttöliittymä oli tuttua Androidia, se ei tarjonnut sen kummempia yllätyksiä. Sen sijaan yllätyksiä tarjosivat uudet toiminnallisuudet, joita en aiemmissa versioissa nähnyt. Yhtenä mainittakoon systembarin autohide.

Finless Rom 1.7 kotiruutu hieman kustomoituna. Launcher on vakio ja se on korvattavissa muilla launchereilla.
Model number näyttää olevan GT-I9100 = Samsung Galaxy SII.
Systembarin (kuvan alareunassa olevat napit) saa piilotettua automaattisesti, kun jokin sovellus laajennetaan koko ruudulle.
Resoluution saa muutettua ja kuvan skaalattua. Käytössä on 42" LG 42LH300, jolla kuva näyttää kirkkaalta tällä resoluutiolla.
AnTuTu Benchmark antoi tulokseksi 12664, joka on tämän hintaluokan laitteelle ok.

Asennuksen jälkeen alkoi tuttu testirumba. Yle Areena, Ruutu.fi, Teevee.fi, Viaplay, Spotify, YouTube, Browser, Skype, ja Twitter. Uutuuksina mukana oli myös TuneIn, MX Player, XBMC, Netflix sekä AnTuTu Benchmark. Kaikki edellä mainitut suoratoistopalvelut toimivat nykimättä ja ääni synkkautui normaalisti kuvan kanssa. Aiemmilla romeilla toimimaton Netflix-sovelluskin toimi mukisematta! Spotify sekä TuneIn toimivat äänentoistossa hyvin. Testasin TuneInillä niin koti- kuin ulkomaisia kanavia hyvin tuloksin. Big Buck Bunny pääsi testiin myös mukaan. Kuva toistui MX Playerilla nykimättä full hd:na, samoin YouTubesta sekä Vimeosta. MX Playerilla videoissa toimivat myös tekstitykset. XBMC:n käyttöliittymä toimi todella nopeasti ja toistotoiminnallisuudet pelaavat erinomaisesti. Tällä romilla myös wifi-yhteys tuntuu pelaavan hieman paremmin, Google Playsta sovellukset ainakin latautuvat silminnähtävästi nopeammin.

Tätä laitettahan pystyy käyttämään myös mediaserverinä, jossa palvelee hyvin esimerkiksi tämän custom romin mukana tullut eHomeMediaCenter. Valokuvat sekä videot toistuivat hyvin iPhone 5:sta tv:n ruudulle. Täytyy kysellä Herra Googlelta, että saisiko tämän pelaamaan AirPlay-toiminnallisuuden kanssa suoraan ilman lisäsovelluksia. Lisäsovelluksien kanssa tämä on ainakin mahdollista. Tuettuina ovat tietääkseni i-laitteet sekä Android-pohjaiset laitteet.

MK808B tuntuu toimivan vihdoin kuten olen sen halunnut toimivan. Tähän lopputulokseen tarvittiin Finless Rom 1.7, joka toi hieman lisää sulavuutta käyttöön sekä lisätoiminnallisuuksia verraten alkuperäiseen romiin. Internetistä löytyy useita muitakin custom romeja, jotka voivat toimia aivan yhtä hyvin tai jopa paremmin. Itselläni on nyt kuitenkin käytössä kaikki toiminnallisuudet, joita tarvitsen, joten en lähde lähde testaamaan tällä haavaa muita custom romeja. Finlessin custom romit ovat suuressa suosiossa, koska niihin on leivottu sisään kaikki perustoiminnallisuudet, joten jäljelle jää vain lempisovellusten asennus. Ainakin versio 1.7 tuntuu toimivan täydellisesti yhteen tämän laitteen kanssa, joten se olkoon laitteessa kunnes toisin todistetaan!




11.1.2014

Android Mini TV MK808B

Tuotepakkaus on perinteinen kädet rikkova, teräväreunainen muovipaketti. Kaikki tarkat speksit on mainittu suoraan paketissa.

Parin viikon odottelun jälkeen se tapahtui, Android Mini TV MK808B kolahti postiluukkuun. Paketti oli ehjä ja sisältä löytyi kaikki tarvittavat kilkkeet, jotka oli luvattu toimittaa pakkauksen mukana. Tiesin etukäteen että laite on melko pieni, mutta todellinen koko oli vielä oletettua pienempi. Painoa laiteella on vain ~50g. Laitteen muovikotelo tuntuu lujalta, natinaa ei ole havaittavissa ja liittimet ovat napakat. Tämän hintaiseksi (~35€) laitteeksi laatuvaikutelma on hyvä.

Laitteen liitäntäportteina toimivat Mini-HDMI, USB-portti lisälaitteille, USB-portti virransyöttöön, OTG USB sekä SD-korttipaikka. Sisäistä tallennustilaa on 8GB tarjolla tässä mallissa, josta on annettu 2GB tilaa sovelluksille. Erillistä virtapainiketta ei ole tarjolla, joka voi olla jollekin ongelma. Itselläni laite sammuu ja käynnistyy samalla tv:n kanssa, koska virransyöttö tapahtuu tv:n USB-portista. Saan myös laitettua laitteen virransäästötilaan suoraan näppäimistön virtapainikkeesta, josta laite herää nätisti vain muutamassa sekunnissa. Langaton näppis/hiiri Logitech K400r toimii laitteen kanssa todella hyvin. Volyymipainikkeet, koti-näppäin, musiikki-näppäin ja virtapainike toimivat suoraan ilman lisäsäätöjä. Laite reagoi hyvin napinpainalluksiin, eikä hiiren käytössäkään ole ongelmia.

Kaikki tarvittavat kilkkeet toimitettiin laitteen mukana. Virransyötön voi ottaa myös suoraan TV:n mahdollisesta USB-paikasta.
Laitteen suorituskyky on hyvä. Käyttöliittymä toimii sulavasti, sovellukset avautuvat ripeästi ja langaton verkko toimii pätkimättä. Sovelluksia asennettaessa lyhytaikaista nykimistä on havaittavissa, mutta se annettakoon anteeksi. Moniajo toimii näppärästi, Spotify luukuttaa taustalla musiikkia ja nettisurffaus sujuu samalla. 720p videoiden toistaminen on sulavaa, eikä 1080p videokaan näytä YouTubesta nykivän. Täytyy tässä välissä muistuttaa siitä faktasta, että kyseessä on todellakin alle 40 €uroa maksava laite! Suorituskyky on suorastaan ilmiömäinen huomioiden hankintahinnan. Hinta-laatusuhde ei yksinkertaisesti voi olla parempi. Alla kuvakaappauksia laitteen vakiokokoonpanosta.

Vakioasennuksessa olikin yllättävästi Androidin versio 4.2.2 sisässä, vaikka paketin takana lukee 4.1.
Vakioasennuksen home screen näyttää tältä. Jäsentely on luonteva, mutta painikkeita ei voi valitettavasti säätää.

Vakioasennuksen sovellusvalikoimaa.

Vakioasennuksessa oli mukana myös erillinen asetussovellus.

YouTube-sovelluksessa on hieno "rullaustoiminto".

Testasin vakioasennuksessa seuraavat sovellukset, sovelluksen perässä listattuna havaintoja toiminnallisuuksista.

Yle Areena - Toimii ongelmitta. Kuva tulee täydelle ruudulle, kuvanlaatu on tuttuun tyyliin sopivan rakeinen.
Ruutu.fi - Toimii ongelmitta. Kuva ei tule aivan täydelle ruudulle, laatu on niin ikään rakeista.
Teevee.fi - Toimii ongelmitta, mutta sisältö onkin pelkkiä linkkejä. Katsomo.fi avautuu suoraan selaimessa ja toimii OK.
Viaplay - Sovellus asentuu ja avautuu ongelmitta, videota toistettaessa päätyy virheeseen. Tämä ei siis toimi.
Spotify - Toimii erittäin sulavasti ja hyvin kaikin puolin.
YouTube - Toimii ongelmitta, HD-video toistuu nykimättä.
Browser - Toimii hyvin kaikin puolin. Vakiona fontti on liian isolla, tämä on säädettävissä sovelluksesta.
Skype - Kirjautuminen toimii ja viestit kulkevat, mikkiä ja webkameraa ei ole testattavissa.
Facebook - Kirjautuminen toimii, käyttöliittymä on nettiselaimella järkevämpi.
Twitter - Kirjautuminen toimii, käyttöliittymä on nettiselaimella järkevämpi.

Pääsääntöisesti käytän HTPC:llä Spotifya, YouTubea, nettiselainta ja satunnaisesti joitain suoratoistopalveluita. Tähän käyttötarkoitukseen laite soveltuu erinomaisesti ja tekee tehtävänsä. Foorumeilta luin ettei Netflixin pitäisi toimia Android 4.2 version kanssa, tunnuksien puutteessa ei itsellä valitettavasti ole testimahdollisuutta. Kaikki sovellukset eivät ole yhteensopivia tämän laitteen kanssa, kuten testaamani Viaplay. Laite on rakennettu tabletin softasta, joten kaikkien sovellusten käyttö ei ole luontevaa tällaisella käyttöliittymällä. Itse olen aina pitänyt Androidin käyttöliittymästä, joten en näe sitä ongelmana. Huonompiakin ratkaisuja on tullut nähtyä.

En meinaa hyväksyä sitä tosiasiaa, että tämä laite toimii monta kertaa paremmin, kuin ~350€ itse kasattu HTPC-kokoonpanoni. Voin suositella tätä laitetta lämmöllä varsinkin edullista "smart tv:tä" etsivälle. Säätömahdollisuudet ovat Androidin myötä erittäin laajat. Aika näyttää alkaako laite hidastella "androidimaisesti" ajan saatossa vai toimiiko se kuin junan vessa.

Seuraavassa postauksessa pureudun muutamaan Finlessin custom romiin, joita olen testannut laitteella. 

    

6.1.2014

Viime kevään lumia, Nokia Lumia 720

Puhelimen ulkonäkö on moderni ja yksinkertaisen kaunis. Kuvan lähde: MyTrendPhone

Viime keväänä julkaistu Nokia Lumia 720 löytyy vieläkin kauppojen hyllyillä ja nyt sen saakin hyvin kohtuulliseen hintaan (219,90€ Verkkokauppa.com). Mitäs sillä rahalla sitten saa? Mielestäni hinta-laatusuhteeltaan hyvän suorituskyvyn, 4,3" kirkkaan kuvan tuottavan GorillaGlass-näytön, tyylikkään designin ja keskivertoa paremman akunkeston. Lisävarusteella myös langaton lataus on mahdollista. Erityisesti pidän valkoisesta mallista, jossa mustat näppäimet tuovat kivan kontrastin. Puhelin näyttää kulmikkaalta, mutta reunat ovat kuitenkin pyöristetyt. Haavoja ei tällä laitteella pitäisi käsiin saada.

Puhelimen laatuvaikutelma ei vastaa mielestäni hintaa, vaan puhelin tuntuu ja näyttää selkeästi kalliimmalta laitteelta. Kuoret eivät natise, näyttö on GorillaGlassia, kaiutin ei särise soidessa ja käyttöliittymä toimii sulavasti. Kuorien materiaali on muovia, mutta niin on monen kalliimmankin laitteen. Ai niin, puhelimen operointihan on mahdollista myös hanskat kädessä! Samaan ei pysty 700€ hintainen iPhone 5S tai monet 500€ hintaluokan Android-puhelimet. Varsinkin näin pohjoisissa oloissa näppärä ominaisuus. Näytön tarkkuudessa on toivomisen varaa, mutta tässä hintaluokassa pikselitiheys on riittävä.

Windowsin "livetiilien" väriä saa vaihdettua mielensä mukaan.

Windows Phonea on moitittu sovellusvalikoiman suppeasta tarjonnasta. Tämä pitää paikkansa, jos lähdetään vertaamaan Google Playsta tai Applen App Storesta löytyvää sovellusrepertuaaria. Oleellisimmat ja yleisimmät sovellukset löytyvät kuitenkin laitteelle ja ne toimivat hyvin. WhatsApp, Facebook, Twitter, Spotify, SportsTracker, ynnä muut löytyvät takuulla. Skypellä voi soittaa ilmaisia videopuheluita, jossa puhelimen etukamera toimii hyvin. Ilmainen Nokia Musiikki on tarjonnaltaan myös OK. Miinusta sovellusvalikoima saa Internet-selainten puutteesta. Muita selaimia kuin Internet Explorer ei ole tarjolla. Myös esimerkiksi YouTube on vain linkki m.youtube.com -sivustolle. Yle Areena ja Ruutu toimivat nykimättä ainakin 100mbit WLAN-yhteyden päässä. HERE Maps ja HERE Drive toimivat saumattomasti. Hämmennystä aiheuttaa puhelimen näytön alaosassa sijaitseva suurennuslasi-näppäin, jonka on tarkoitus toimia hakunäppäimenä. Hakumoottoria ei pysty vaihtamaan, vaan se on pakotetusti Microsoftin Bing.

Kamera tuottaa luonnovalossa hyviä kuvia. Keinovalossa otetut kuvat ovat usein rakeisia ja epätarkkoja.
Akunkesto on päässyt todella yllättämään tämän laitteen kohdalla. Olen tottunut pitämään iPhone 5:sta laturin päässä lähes joka yö, koska se on tarpeen. Lumia 720 pysyy pystyssä neljättä päivää "kevyellä käytöllä". Akkua laitteesta ei saa irroitettua, vaan se on kiinteästi asennettu. Soft resetille on ollut käyttöä nyt 3 kertaa reilun puolen vuoden aikana, koska puhelin on mennyt yllättäen täysin elottomaksi. Laite on kuitenkin herännyt soft resetin jälkeen joka kerta henkiin ja toiminut taas normaalin sujuvasti. Näytön saa tekemään temppuja itsestään, jos kosketusherkkyyden säätää korkeaksi. Normaalilla herkkyydellä puhelin toimii kuten pitääkin. Kuuluvuuden kanssa ei ole ollut ongelmia, Vietnaminkin puhelinverkot toimivat yskimättä. WLAN-vastaanotin toimii niin ikään pätkimättä yhteyttä.

Kamera toimii testatusti kuumassa ja kostassa ympäristössä. Bangkok, Thaimaa.
Laite on kohtuuhintaista, sulavasti toimivaa älypuhelinta etsivälle varma valinta, varsinkin jos hyväksyy iPhonea/Androidia suppeamman sovellustarjonnan sekä säätömahdollisuudet. Puhelin tekee sen mitä pitääkin, eikä aikaile tehtäviä suorittaessa. Reilulla parilla sadalla eurolla ei mielestäni parempaa puhelinta markkinoilta löydä.