HP Chromebook 14 muistuttaa ulkonäöltään paljolti Applen tuotoksia. Kuvan lähde: HP.com. |
Chromebookien käyttöjärjestelmänä sykkii Chrome OS, joka on käytännössä erittäin kevyt Linux, jonka päällä Chrome-selainta pyöritetään. Käyttöjärjestelmään ei asenneta "perinteisiä sovelluksia", vaan kaikki sovellukset toimivat Chromen päällä. Suurin osa "sovelluksista" onkin vain siis linkkejä eri verkkosivustoille. Mikäli harkitset Chromebookin hankintaa, voit testata sillä selvitytymistä käyttämällä koneellasi pelkkää Chrome-selainta ja sen lisäosia/sovelluksia. Jos tulet niillä toimeen, ei mielestäni ole Chromebookin ostamiselle mitään estettä.
Chrome OS:n työpöytänäkymä. Vakiona esillä on kaikki oleellinen ja tarpeellinen. |
Suorituskyvystä vastaa tässä mallissa Intel Celeron U2955U (1,4GHz, 2MB välimuisti, 2 ydintä), integroitu Intel HD -grafiikkasuoritin ja 4GB DDR3-muistia. Tällä raudalla kone toimii todella sulavasti. Käynnistysaika koneelle on noin 8 sekunnin luokkaa ja sammuttaminen tapahtunee vielä hieman nopeammin. Puhutaan siis todella ripeistä ajoista ja sen kyllä huomaa myös koneen mennessä lepotilaan ja siitä herätessä. Käyttiksenä kun sykkii kevyt Linux ja päällä pyörii käytännössä vain nettiselain, ei paljon resursseja syöviä palveluita ole koneella ollenkaan. Parhaillaan selaimen välilehtiä on auki 50 kerrallaan, eikä kone näytä takkuilun merkkejä, myös useampi HD-video toistuu samanaikaisesti ongelmitta. Akulle on luvattu noin 9h toiminta-aika täydellä latauksella. Omiin tarpeisiin tämä on enemmän kuin riittävästi. Sisäistä tallennustilaa on tässä mallissa 32GB SSD-kiintolevyllinen, päälle on 15GB Google Drivessa (per käyttäjä) ja 100GB ilmaista tilaa Googe Driveen 2 vuodeksi kaupan päälle (yhdelle käyttäjälle).
Koneen muotoilu muistuttaa hyvin paljon Applen tuotoksia, mutta värimaailma on raikkaampi, kuin esimerkiksi Macbook Airissa. Valkoinen kansi ja näppäimistö ovat puhtaanvalkoiset ainakin näin uutuuttaan. Aika näyttää kuinka pinnat alkavat tummua. Pohja sekä kansi ovat silikonisen tuntuiset, joka vähentää koneen pinnan liukkautta sylissä. Koneella on painoa ilmoitetusti 1,9kg, joka tuntuu todella kevyeltä sylissä, puhutaan siis oikeasti kannettavasta koneesta. Näyttöpaneeli on kooltaan 14" (1366x768) ja se tuottaa mielestäni yllättävän hyvän ja kirkkaan kuvan tässä hintaluokassa (399€). Näyttöpaneeli lienee koneen heikoin lenkki paikoittain häiritsevästi heijastavalla pinnallaan, jossa olisi toki toivomisen varaa.
Ilmoitusalueen kuvakkeen takaa löytyvät säädettävät asetukset sekä esimerkiksi sammutusnappi. |
Sovellusvalikosta löytyvät asennetut Chrome-sovellukset sekä aktiivinen Googlen hakukenttä, joka etsii myös Chrome-sovellukset näppärästi. |
Kuten aiemmin jo mainitsinkin, ei Chromebookiin voi asentaa perinteisiä sovelluksia laisinkaan. Mitäs web-pohjaisia sovelluksia tällä sitten käyttää esimerkiksi tekstinkäsittelyyn, kevyeen kuvanmuokkaukseen, pikaviestintään tai musiikin kuunteluun? Esimerkiksi Microsoft Office Online -sovelluksia, Autodesk Pixlr Touch Upia, Plus.IM:ää tai Spotify Web Playeria. Yllättävän monelle perinteiselle sovellukselle löytyy nettiselainversio, joskin niissä ei ole kaikkia ominaisuuksia käytössä joten ne eivät välttämättä korvaa täysin perinteistä sovellusta. Useimmat ominaisuudet ovat kuitenkin läsnä ja ne riittävät itselleni näissä tapauksissa, koska käytössäni on myös täysiverisiä Windows- ja Linux-työasemia. Suurin miinus on Files-sovelluksen verkkolevyselauksen puute, joskin siihen on muutosta tulossa myöhemmin päivitysten mukana.
Asetusten muuttaminen tapahtuu yllättäen selaimen asetusten takaa, josta avautuvat muutkin säätömahdollisuudet. Laitteen voi liittää HDMI-kaapelilla tv:seen, kuulokkeile löytyy liitin ja lisäksi läsnä ovat SD-kortinlukija sekä 3 x USB-liittimet. Printteriä ei voi laitteeseen liittää USB:llä, vaan se tulostaminen tapahtuu Google Cloud Printin avulla. USB-muistit kone tunnistaa ja Files-sovellus antaa selata tiedostoja. Varsinkin kuvien katsominen Chromebookilla on erittäin sulavaa ja helppoa. Chromecast-palikalla kuvan ja äänen saisi välittymään langattomasti tv:n ja Chromebookin välillä. Tähän tarkoitukseen itselle on tulossa maailmalta Measy Miracast A2W Dongle, jolla on myös useita muita ominaisuuksia, kuten Apple AirPlay. Tästä palikasta lisää myöhemmin, kunhan palikka saapuu ja pääsen sitä testailemaan!
Selaimen asetusvalikon takaa avautuvat kaikki käyttöjärjestelmän asetukset. Lisää experimentaalisia säätöjä löytyy chrome://flags -sivun kautta. |
Muutaman päivän Chromebookin aktiivikäytön jälkeen täytyy todeta, että laite on ollut positiivinen yllätys kaikinpuolin. Hintaluokka on hyvin haastava, josta on vaikea löytää omiin kriteereihin sopivaa laitetta. Tässä paketissa on kuitenkin kaikki se mitä kannettavalta hain: suorituskykyä, keveyttä, pitkää akukestoa ja miellyttävää designia. Tätä laitetta ei ole tarkoitettu pelikoneeksi, ei raskaaseen kuvankäsittelyyn eikä mihinkään muuhunkaan tietyn sovelluksen käyttöön. Tämä ei ole Windows-, Linux- tai Mac-työasema, joillekka ovat omat sovelluksensa ja ajurinsa eri laitteille. Rajoitteita näihin laitteisiin nähden on toki paljonkin, mutta käyttöjärjestelmän idea onkin olla äärimmäisen kevyt, turvallinen ja se on suunniteltu ennen kaikkea nettisisällön kuluttamiseen. Kaikki oleellinen tähän tarkoitukseen löytyy ja paljon enemmänkin. Mielestäni Chrome OS on innovatiisin pitkään aikaan näkemäni käyttöjärjestelmä omine ominaisuuksineen. Touch padin liikkeet ovat todella näppäriä ja pikanäppäinyhdistelmät nopeuttavat käyttöä entisestään. Laitteen nopeutta ei voi korostaa liikaa, koska se on todella hämmentävä laitten spekseihin nähden. Itse olen valintaan tyytyväinen ja voin suositella laitetta lämmöllä vastaavanlaista laitetta etsiville!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti