Homma saadaan käyntiin enabloimalla Chromebookista developer mode. Tässä kohtaa muistutan että virallisesti developer moden enabloiminen vie laitteesta takuun sekä paikallisella kiintolevyllä olevat tiedostot (Downloads -hakemisto ja itse luodut hakemistot) häviävät. On hyvä tehdä viimeistään tässä vaiheessa recovery-tikku chrome://imageburner työkalulla. Kun backupit on otettu, voidaan homma aloittaa.
Paina yhtaikaa Esc + Refresh + Power näppäimiä. Pääset näin recory modeen ainakin HP Chromebook 14 -mallilla, näppäinyhdistelmässä saattaa olla mallikohtaisia eroja. Recovery modessa kohtaat hieman pelottavan näköisen ikkunan:
Tästä pääset eteenpäin näpäyttämällä Ctrl + D näppäinyhdistelmää ja kuittaamalla vahvistuksen developer modeen menemisestä Enterillä. Tämän jälkeen Chromebook tyhjennetään kaikesta datasta ja kone boottaa itsensä lopuksi developer modeen. Tästä eteenpäin joka kerta kun käynnistät Chromebookin, täytyy näpäyttää Ctrl + D näppäinyhdistelmää. Nukkumistilasta herätessä näin ei tietenkään tarvitse tehdä. Itse en sammuta Chromebookiani käytännössä koskaan, joten tämä ei tuota itselleni päänvaivaa.
Kun Chromebook on tyhjännyt itsensä ja boottautunut takaisin käyttökuntoon, joudut tekemään Chromebookin käyttöönottomääritykset. Käytännössä tämä tarkoittaa verkkoyhteyden, Google-tunnuksen ja näppäinasettelun uudelleenvalintoja. Kun kone on käyttövalmis, voidaan aloittaa viimeinen vaihe, itse Xubuntun asennus.
Asentaaksesi Xubuntun version 14.04 anna komento: sudo sh -e ~/Downloads/crouton -r trusty -t xfce
Asennuksen käynnistyttyä voit nauttia kupposen jos toisenkin kahvia. Asennusvaihe kesti itselläni noin 15min. Xubuntun versio joka ladataan ei ole "täysi julkaisu", vaan huomattavasti riisutumpi versio. Kukaan ei kuitenkaan estä asentamasta mitä tahansa pakettia jälkikäteen. Asennuksen päätteeksi pyydetään asettamaan Xubuntuun käyttäjätunnus sekä salasana, tämän jälkeen asennus on valmis.
Asennuksen päätyttyä anna chroshiin komento sudo startxfce4, tämän jälkeen Xubuntu avautuu. Pääset takaisin Chrome OS:n puolelle näpäyttämällä yhtaikaa Ctrl + Alt + <- näppäimiä. Chrome OS:stä Xubuntuun taas pääset näpäyttämällä ensin Ctrl +Alt + -> ja perään Ctrl + Alt + Refresh näppäimiä. Vaihto käyttisten välillä tapahtuu siis lennossa, eikä siihen mene kuin silmänräpäys aikaa.
Siinäpä se kokonaisuudessaan! Nyt voit vapaasti customoida Xubuntun mieleiseksesi.
Tältä näyttää oma Xubuntun työpöytäni hieman muunneltuna. |
Omalla koneellani en ole huomannut mitään suorituskykyeroa vakioon, vaikka yhtaikaa pörrääkin Chrome OS sekä Xubuntu. Tämä johtunee myös paljolti siitä etten pyöritä raskaita sovelluksia Xubuntun puolella ollenkaan. Itse koen saavani näin lisäarvoa laitteelle mm. paikallisen printterin, Skypen ja verkkolevyselauksen toimiessa. Katsotaan kauanko tätä autuutta sitten kestää ja ongelmia alkaa ilmetä, seuraavia käyttispäivityksiä odotellessa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti