13.3.2014

ZyXEL PLA5205 - sähköverkon Ethernet-adapterit pikatestissä

Adapterien väri on raikkaan valkoinen ja pinta kiiltävää muovia. Etupuolelta löytyvät LED-valot, alhaalta löytyy RJ-45-pistoke ja sivusta kryptaus-nappi.

Onko kotiverkkosi kantavuudessa ongelmia? Etkö saa WLANiin kiinni kaikkia laitteita, koska ainut vaihtoehto on käyttää Ethernet-liittimiä, eikä talossa ole verkkopistokkeita juuri siinä huoneessa, jossa olisi tarve olla? Oletko harkinnut sähköverkon Ethernet-adapterien hankintaa ongelmien välttämiseksi? Aivan, ei ollut allekirjoittanutkaan näitä millään tavalla noteerannut ennen kuin kuulin näistä työkaveriltani tarkemmin.

ZyXEL PLA5205 Ethernet-adapterit tukevat HomePlug AV2 -standardia, joka mahdollistaa teoriassa 600 Mbps nopeuden hyödyntäen huoneiston sähkökaapelointia. Uskoisin tällaisille olevan hyötykäyttöä varsinkin isoissa huoneistoissa, joissa ei ole datajakamoa ja datapistokkeita valmiina. Oma käyttöskenaarioni näille olisi lähinnä alle 10m verkkokaapelin vetämisen huoneesta toiseen välttäminen, koska Wbox HD2 -digiboksissani ei ole WLAN-adapteria. Tähän skenaarioon nämä Ethernet-adapterit soveltuivat käytännön testissä loistaviksi.

Nopeustesti on suoritettu läppärillä, jossa on 1Gbit verkkokortti, Internet-yhteys on DNA:n 100/10 valokuitu ja reitittimenä toimii TP-Link TL-WDR4300.

Testaustulos ilman Ethernet-adapteria suoraan reitittimestä.
Testaustulos Ethernet-adapterin kautta.
Kuten screenshoteista voidaan todeta, latausnopeus putosi lähestulkoon puolella, mutta lähetysnopeudessa ei juuri eroa ollut. Suoritin tämän testauksen perusteella Wbox HD2 -digiboksin päivityksen, joka tuli läpi mukisematta. Vain hetken käytön jälkeen voin todeta näiden palikoiden toimineen kuten pitikin. Kaistanopeuden pudotus on toki huomattava, mutta omassa tapauksessani 51Mbit/s nopeudellakin pärjää mainiosti. Varsinkin kun tarvetta ei ole siirtää nopeasti suuria tietomääriä kerrallaan.

Ethernet-adapterien toimivuuteen vaikuttaa paljolti huoneiston sähkökaapeloinnit, joten "nopeudenalentumisia" lienee vaikea ennustaa, vaan ne täytyy todeta itse huoneistokohtaisesti. Nämä tulee myös liittää suoraan seinäpistokkeeseen, eikä mihinkään "jakopalikkaan", itselläni latausnopeus tippui väärin kytkettynä 49,73Mbit/s eli nopeutta sain ulos vain 1,38Mbit/s. Mikäli tarve olisi jakaa langallinen verkko vaikkapa yläkerrasta alakertaan useammalle koneelle, ei ole mitään estettä kytkeä perään toista reititintä. Tällä hetkellä todellista tarvetta itselle ei tällaisille ole, mutta oli hyvin mielenkiintoista päästä testaamaan käytännössä nämä palikat. Itse näkisin nämä Ethernet-adapterit varsin käyttökelpoisiksi tietyin varauksin.



2.3.2014

ZyXEL NSA310 - edullisen hintaluokan verkkolevypalvelin

ZyXEL NSA310 on pelkistetyn näköinen ja väriltään mattamusta. Kuvan lähde: ZyXEL.com
Reilu 1,5 vuotta sitten etsin kuumeisesti järkevää verkkolevyratkaisua. Kriteerinä oli vähintään 2TB tallennuskapasiteetti, palvelintoiminnot (FTP/HTTP/print), helppo hallintamahdollisuus ja mahdollisimman pieni fyysinen koko. Pitkällisen etsinnän jälkeen tuolloin valinnaksi osui ZyXEL NSA310, yhden kiintolevyn NAS-palvelin, jonka mukana toimitettiin 2TB kiintolevy. Kaikki kriteerit täyttyivät ja tilaus tuli tehtyä. Oliko valinta järkevä loppuen lopuksi ja mitkä ovat laitteen hyvät sekä huonot puolet?

Laitteen ulkoiset mitat ovat 58x196x130mm ja painoa pelkällä kotelolla 662g, kiintolevyn ja standin kanssa paino menee parin kilon tietämille. Laitteesta löytyy 2x USB(2.0)-porttia, joista toisessa on ollut itsellä kiinni printteri ja toisessa ulkoinen kiintolevy. Lisäksi löytyy eSATA-portti, RJ-45-liitäntä, paikka Kensigntonille sekä copy-, sync- ja reset-napit. Takaosassa pörrää 40mm tuuletin, joka pitää toisinaan häiritsevää meteliä. Suurimman osan ajasta laite on kuitenkin hiljainen ja eniten meteliä aiheuttaa kiintolevyn ruksuttaminen. Tästä syystä olenkin nimennyt laitteen nimellä "rutku". Virransäästöominaisuuksilla ääniä saa minimoitua, joka on hyvä lisä, varsinkin jos joutuu nukkumaan samassa tilassa laitteen kanssa. Kokonaisuutena kyseessä on fyysisesti napakka paketti, joka ei vie paljoa tilaa ja jonka siirtäminen on tarvittaessa helppoa.

Havainnekuvaa laitteen toiminnallisuuksista. Kuvan lähde: ZyXEL.com
NAS-palvelimen suorituskyvystä vastaa 1.2GHz ARM prosessori yhdistettynä 256MB DDR2 muistia. Lukemat eivät päätä huimaa, mutta suorituskyky ei ole vielä muodostunut laitteen kohdalla ongelmaksi. Kaikki tarvittavat tehtävät ovat onnistuneet ilman nykimisiä. Sisällä on muokatttu Linux-käyttöjärjestelmä, jota ei pääse SSH:n kautta päivityksien myötä enää säätämään. Tai pääsisihän sitä sörkkimään jos oikeaa halua ja tarvetta olisi, mutta ei ole vielä toistaiseksi ollut. Toisinaan päänvaivaa ovat aiheuttaneet kiintolevyn luku- ja kirjoitusnopeudet, jotka eivät ole täysin vastanneet odotuksiani. Tähän vaikuttaa itse kiintolevyn suorituskyky sekä kotelon ominaisuudet. Kiintolevynä sisässä on Western Digital WD Green WD20EARX 2TB 64MB, joka on toiminut tyydyttävällä tasolla. Toistaiseksi Full HD:n toisto verkon yli ei ole pätkinyt, mutta esimerkiksi kuvien selaus on ollut puolihikistä touhua silloin tällöin.

Laitteen tarjotessa useita toiminnallisuuksia, tulee mieleen kysymys näiden ominaisuuksien käyttöönotoista. Vakiona laitteessa ei ole enabloituna juurikaan mitään ominaisuuksia, vaan ne täytyy itse laittaa päälle sitä mukaa, kun niitä kokee tarvitsevansa. Täysin web-pohjainen hallintakonsoli on ollut alusta asti suoraviivainen käyttää ja asiat ovat jäsennelty järkevästi käyttöliittymään. Toiminnot ovat ohjattuja ja ne ovat nopeita suorittaa. Hallintasivulle kirjauduttaessa tulee vastaan yleiskuva laitteesta, joka kertoo mitä kaikkea on käytössä, ketä kirjautuneita käyttäjiä mistäkin lähteestä laitteella tällä hetkellä on, prosessorin lämpötilan sekä kiintolevyn tilankäytön ja kunnon. Erittäin näppärä yleiskuva tarkistaa nopeasti missä jamassa laite makailee. Firmwaren päivittäminen tapahtuu niin ikään web-sivulta, laite haistelee uusimmat päivitykset ja ilmoittaa niistä sisäänkirjauduttaessa. Myös asennettujen lisäsovellusten päivitys tapahtuu helposti nappia painamalla.


Web-pohjaisen hallintakonsolin käyttö on erittäin suoraviivaista ja jouhevaa.
Verkkolevypalvelin tarjoaa hyvät jako-ominaisuudet, jotka ovat olleet todella hyödyllisiä useamman työaseman taloudessa. Päätelaitteiden määrä tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, joten on tärkeää päästä käsiksi omiin tiedostoihin päätelaiteriippumattomasti. Tässä tarkoituksessa ZyXEL NSA310 on lunastanut lupauksensa loistavasti. Vielä ei ole tullut vastaan laitetta, jolla ei olisi päässyt tiedostoja selaamaan ja kirjoittamaan levylle. Käytössä on ollut satunnaisesti myös FTP- ja HTTP-palvelimet, jotka ovat toimineet niin ikään loistavasti. Varsinaisten media-ominaisuuksien kuluttaminen on jäänyt vähemmälle, koska lähes kaikki toistaminen on tapahtunut suoraan työaseman toisto-ohjelmalla/resurssienhallinnalla. Printtipalvelin on tullut testattua myös toimivaksi, kuten ulkoisen levyn liittäminen laitteeseen. Tiedostojen upload-ominaisuuksista löytyy mm. YouTube, Flickr ja  Dropbox. Download servicella onnistuisi myös torrentien lataukset suoraan NAS-purkin omalla sovelluksella. Myös niin sanotun personal cloudin rakentaminen onnistuu sisään leivotun Polkastin avulla kivuttomasti.

ZyXEL NSA310 on toimittanut virkaansa kunnialla noin 1,5 vuotta. Purkki ei ole sekoillut ja kaatuillut itsestään tai jättänyt jotain toistoa kesken kertaakaan. Voin sanoa hyvällä omallatunnolla, että laatu on ollut kiitettävällä tasolla kokemusteni perusteella. Myöskään Western Digitalin kiintolevyn kanssa ei ole ollut ongelmia, huolenaihetta on lähinnä aiheuttanut toisinaan levyn kestävyys pitkässä juoksussa. Hintaluokan kompromissina on suorituskyky, jolla tässä tapauksessa viittaan levylle kirjoitus- ja lukunopeuksiin. Nykyään tämä pelkkä NAS-palvelinkotelo irtoaa Verkkokauppa.comista 64,90€ hinnalla, joka on todella huokea. Tästä löytyy nykyään myös päivitetty versio NSA310s sekä kahden kiintolevyn kotelot NSA320 ja NSA325(v2). Tätä vanhempaa mallia en välttämättä ostaisi uusien mallien ollessa markkinoilla, mutta huono valinta ei tämäkään kokonaisuutena ole. Ensi kesän projektina tuleekin olemaan uuden NAS-palvelimen hankinta, johon saa vähintään 2 kiintolevyä kiinni. Katsotaan mihinkä valinta osuu silloin!